Mat eller sjuksköterskor


Efter en tids (p.g.a. byggarbete) stiltje för debattinlägg startar jag här om. Inlägget nedan har förkortats enligt Olof Jonmyrens (SN) önskemål:

Mat eller sjuksköterskor

Fler maträtter på Nyköpings lasarett heter landstingets senaste utspel. För oss med tillgång till en av landets bättre personalmatsalar är satsningen ganska svår att förstå.

Särskilt som ingen nedlagd vårdplats har gått att återskapa eftersom inga sjuksköterskor nappar. Tvärtom försvinner snart ännu fler efter beslutet att prioritera sängar för planerade operationer före akut sjuka patienter.

På landstingets ledning satsas samtidigt en stor omorganisation. Ingen i ledningen sägs upp trots alla organisatoriska svårigheter (SN 4/9).

Regeringspartierna S, MP och FP anser att läget är under kontroll. Oppositionen, ledd av Magnus Leivik (M), anser att landstinget körts i botten men presenterar inga lösningar. Om fler maträtter är viktigare än fler vårdplatser för politikerna vet vi alltså inte. Är grädde på lunchmoset kanske angelägnare än fungerande sjukvård? Räknar man med gräddfil för egen och anhörigas del?

Till politiker med förstånd och ryggrad tillräckligt överlämnas följande förslag; att användas för motionsskrivande, för inbördes diskussion eller för självrannsakan:

–       Lägg ned Hållbarhetsnämnden; säg upp personalen med motivet arbetsbrist.

–       Säg upp alla informationstjänstemän som enligt Magnus Leivik bara sysslar med politisk propaganda.

–       Halvera hela ledningen i den omorganisation som satts igång.

–       Reducera på samma sätt alla övriga administrativa funktioner.

–       Skjut upp alla investeringar som inte direkt berör sjukvården. D.v.s nya byggnader, maskiner, datasystem etcetera.

–       Använd hela sparpaketet på flera hundra miljoner kr till förbättrade villkor för nyckelpersonal, fr.a. sjuksköterskor. Återställ den nyss konfiskerade arbetstidsförkortningen.

Att använda skattepengar till fler maträtter hellre än till fler sjuksköterskor är i nuläget ett hån mot alla människor i Nyköping med omnejd.

Vilka politiker som har händerna på magen och huvudet under armen återstår att reda ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s