Meddelarfrihet


Text skickad till nyhets- och debattredaktioner i Norrbotten:

Meddelarfrihet

Norrbottenkuriren har prejat Socialdemokraternas favorit – särskilt metallarnas – till förste landstingsråd efter Kent Ögren för att hon äventyrar Meddelarfriheten.

Därför att Ingela Lekfalk har ifrågasatt hur ett foto, publicerat av Nordnytt, är förenligt med svensk grundlag. Vilket fått Mattias Karlsson (M) att istället efterlysa en polisanmälan mot henne för att Lekfalk efterlyst källan. Hon säger till Kurirens journalister att saken helt är utredd eftersom hon är för Offentlighetsprincipen. Alla andra håller käften.

Vad den låtsasdebatten egentligen handlade om var hur länets största privata primärvårdsföretag, Sensia (läs Hermelinen), var på väg att försätta sina vårdcentraler i Boden, Luleå och Piteå i konkurs. Den handlar lika lite om meddelarfrihet som om de riskkapitalister landstingsrådet Kent Ögren därefter yrade om.

Den är ett ångestskrik i natten från landstingets ledning; därför att när de som hjälpligt levererat det som länets primärvårdspatienter efterfrågar kastat in handduken darrar landstingsorganisationen; inte minst därför att många av de 20 000 patienterna som berörs tillhör länets resursstarka. Det vet Sensias ledning.

Bara på det sättet går också att begripa fyra landstingsråds rasande angrepp (NSD26/6) på oppositionen efter förra veckans extrainsatta fullmäktigemöte efter den återremiss angående den från 2014 föreslagna nya organisation som bland annat innebär att all invärtesmedicinsk sjukhusvård kommer tillhöra primärvården.

Återremissen är som vanligt en bagatell – en lus i pälsen – konkursen däremot ett dödligt hot.

Nu tippar primärvården i länets tre största städer över ända; nu rubbas maktbalanser; nu ökar risken för revolt från medicinläkare och övrig personal.

Nu kommer förhoppningsvis den frågan att resas: Hur skulle landets mest stafettläkarberoende primärvård klara att ta över sjukhusansvaret för knappt halva befolkningen?

Det går inte; inte ens om den villkorslösa kapitulation från Ögren & Co som Sensia kalkylerat med infrias.

Därför darrar det.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s