Närintensivvård


Replik skickad till NSD och PT efter inlägg från Kurt-Åke Andersson:

Närintensivvård

Av just nu mycket glesa rapporter från norrbottnisk sjukvård har framgått att inom ett år startar den nya Närdivisionen som skall ansvara för all sjukhus- och primärvård utom den som opererande och vissa servicekliniker utför i Gällivare och i Sunderbyn. Organisatoriskt kommer allt annat – även i Gällivare och i Sunderbyn – att slås ihop med primärvården. Om resurser också nivelleras – riktas mot samma nivå – är oklart; inga offentliga reaktioner från kardiologer, infektionsläkare med flera starka medicinspecialiteter har hittills noterats. Kanske informella löften finns att budget för nämnda enheter inte kommer riktas ned mot andra, vårdcentralerna i Arvidsjaur och Haparanda för att nämna några exempel?

En protest har just noterats: Piteå vill inte bli närintensivvårdsavdelning trots att den nytillsatte landstingsdirektören, Mats Brännström, lovat förse alla närsjukhus med den allra yppersta moderna videokonferenstekniken så att man med högupplöst ljud och bild i realtid kan stöttas av superspecialister på annan ort. Ofta från samma division t.o.m.

Intensivvården i Piteå vill ändå höra ihop med Sunderbyn.

Det har fått IVA-undersköterskan, tillika utmobbade S-landstingspolitikern Kurt-Åke Andersson från Kalix, att i NSD undra varför närintensivvård duger i Kiruna och i Kalix men inte i Piteå?

Det är ingen dum fråga.

En ännu slugare är: För vem duger närintensivvård egentligen när det kniper i mage eller bröst; när läpparna blivit bleka eller talet sluddrigt?

För landstingsråden och för nye landstingsdirektören får vi väl ändå tro? Med knivskarp bild och ljud.

För suddigt för Piteborna?

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s