Ambulansögren


Text skickad till Norrbottenskuriren och PT:

Ambulansögren

Gunnel Simu (S), kommunalrådet i Haparanda, är upprörd men inte förvånad över händelsen när Veikku Särkinivas fru påträffat maken medvetslös och förgäves larmat ambulans. Ambulansansvarig i Haparanda, Christer Palosaari, medger att inga garantier finns.

Landstingsrådet Kent Ögren (S) säger till Kuriren tvärtemot att:

– Det ska inte vara så att en person som behöver ambulans inte får det. Den här händelsen måste vi se över. Jag uppmanar de drabbade att kontakta mig.

Vad landstingsrådet vet – eller borde veta – är hur två decenniers strukturförändringar kraftigt ökat belastningen på ambulanssjukvården; hur utredningar när operationssjukvården organiserades om kalkylerade med ett visst antal undvikbara dödsfall årligen men där fördelarna ansågs överväga. Han vet också – eller borde veta – hur den aviserade förändringen från 2014 och framåt av den medicinska akutsjukvården kommer innebära tre gånger större påverkan jämfört med den hittills genomförda. Vilket särskilt kommer drabba patienter med akut och livshotande sjukdomar i hjärta eller hjärna om inte transportorganisationen massivt byggs ut.

Landstingsdirektör Gunnar Persson har plötsligt meddelat sin omedelbara avgång med motiveringen att nya krafter bör ta vid.

Det verkar klokt.

Att patienter med omedelbart behov av ambulans i fortsättningen kan vända sig direkt till landstingsrådet är en sensationell utveckling.

Kent Ögrens biläventyr längs E4 – särskilt i Kalixtrakten – är som många vet legendariska.

 

En tanke på “Ambulansögren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s