Liv eller pengar


 

Text skickad till tre tidningar (PT,NSD,SN) som alla tre publicerat debattartikeln här replikerad:

Spara liv eller pengar

I åminnelse av Internationella strokedagen meddelar företrädare för landets olika landsting, tillsammans med professorerna Lars Rosengren och Kjell Asplund, att kampanjen AKUT-testet ökade antalet patienter som fått propplösande behandling – trombolys – under kampanjens första fjorton månader med 25 % på det att 60 människoliv räddades och 50 miljoner kronor sparades åt samhället. Samtidigt vill man påminna oss alla om betydelsen av tidig diagnos så att resultaten ytterligare kan förbättras. För det krävs bara snabb ankomst till sjukhus efter symtomdebut anser man.

Några andra organisatoriska problem eller behov nämns inte i artikeln.

I många delar av landet har sjukhusvården sedan två decennier genomgått ursinniga organisatoriska förändringar, oftast under arbetsnamnet närsjukvård. I vissa landsting – Stockholm särskilt – anses namnet idag så besmutsat att det inte längre används. Något alternativt namn har inte utkristalliserats. Utvecklingen fortsätter ändå med full kraft men med stora regionala skillnader. Den innebär att allt fler – särskilt äldre – patienter vårdas i sjukhusskyltade lokaler men med innehållet strippat på innehåll. Särskilt kan här nämnas intensivvård, röntgen och laboratoriediagnostik. Förhoppningen är att många klarar sig utan akutsjukhusens resurser och att pengar på det viset lätt sparas utan mankemang.

I Norrbotten har konceptet successivt genomförts så att idag tre av fem sjukhus – i Piteå, Kalix och Kiruna – levererar närsjukhusvård till knappt halva länets befolkning. 2014 fullbordas reformen är det tänkt med hjälp av CMA-desktop – modern konferensvideoteknik alltså – så att intensivvårdsavdelningar och annat helt kan avvecklas. Samma slags utveckling löper vidare lite varstans i landet

Frågan till Lars Rosengren och Kjell Asplund blir oundvikligen den:

Har sjukhusens organisation och innehåll betydelse för strokevårdens kvalitet idag och i framtiden?

Ännu rakare formulerat: Kommer låtsassjukhusen kunna leverera strokevård till billigare pris men med oförändrad kvalitet? Om svaret är nej vart bör i så fall patienter med plötslig yrsel, sluddrigt tal eller svaghet vända sig i framtiden?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s