Hårda tag


Debattartikel skickad till SvD som (som vanligt) tackade nej. Därefter i denna version skickad till Sydsvenskan och Södermanlands Nyheter. Ingen har (som vanligt) svarat.

Ansvar och hårda tag

Konflikten mellan barnivasköterskor i Lund och region Skåne blev mot slutet allt hotfullare sedan de trettiofyra som sagt upp sig envist inte gav efter för vare sig hot eller halvkvädna löften. Hot bland annat om att straffas ut från andra anställningar i regionen.

Morgan Johansson (S), tidigare socialminister, efterlyste (SvD 22/3) därför hårda tag mot den borgerliga regionledningen från sin efterträdare Göran Hägglunds (KD) sida. Barns liv var hotade, inte bara skånska utan från hela Sverige och från Island. Därför att barnhjärtkirurgin omedelbart skulle stanna om de trettiofyra fullföljt.

I Skåne stödde Johanssons partikamrater den opolitiska aktionsgruppen Rädda Vården vilket hårt har kritiserats av andra partier; särskilt när den nytillsatte regiondirektören nidavbildades i färd att döda ett barn.

–       Det handlar om Sveriges ställning som ett land som slår vakt om barnsjukvården, skrev f.d. ministern; om att ta ansvar.

I en annan del av landet, Sörmland, har liknande trakasserier mot sjuksköterskor nyligen ägt rum med istället Johanssons partikamrater som drivande. Efter arbetsgivarens bud om avskaffad arbetstidsförkortning mot motsvarande lönepåslag; som först vid sittande bord avvisades av vårdförbundets lokala ordförande; genomdrev arbetsgivaren en vecka senare paket.

Bägge är exempel på hur landets alla landsting och regioner konsekvent behandlar sin personal; inte bara sjuksköterskor. Enligt en modell konstruerad och styrd av Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) förhandlingsavdelning.

Modell med metoder har aldrig debatterats offentligt; än mindre mött kritik.

Vad Morgan Johansson, Göran Hägglund och alla andra borde besinna är att vad som stått och står på spel är mycket mer än liv och död för enskilda små barn.

Trettiofyra barnivasköterskor i Lund tog tillsammans strid mot ett system som trasar sönder och förstör sjukvård i hela landet; oavsett politisk ledning.

Ansvaret de tog var ofantligt.

Tack Morgan Johansson för ditt stöd. Ta också nu ditt ansvar och nyp Sörmlandspartikamraterna i öronen.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s