Finndjävlar


Skickad till NSD igår, ännu utan reaktion:

Finndjävlar

– Det är inte jag eller landstingsstyrelsen som är det största hotet mot Kalix sjukhus.

Det är landstingsrådet Kent Ögrens (S) kommentar efter NSD: s reportage kring flykten av nyckelpersonal från Kalix sjukhus.

För första gången medger landstingsrådet offentligt om än motvilligt hur sjukhusets existens hotas; men det är inte hans och övriga politikers fel; det är finnarnas som har mage att låta tre fullt fungerande sjukhus finnas i östra norrbottens närområde. Ett universitetssjukhus t.o.m. i Uleåborg, bara 13 mil från Haparanda. Dit kommer norrbottningar att vända sig säger Ögren; därför att EU-regler tillåter det.

Om någon därför väcker frågan varför Nordfinland har råd med sjukhusvård men inte Nordsverige återstår att se; eller varför Finland har råd med ett fungerande militärt försvar mot den store grannen i öster? Trots lägre skattetryck; trots skraltig ekonomisk tillväxt; trots likartade geografiska förutsättningar.

Svaren gissningsvis samma som på frågan varför finska barn lär sig räkna, läsa och skriva mycket fortare än broderfolket i väst?

Därför att skattepengar där används bättre och till rätt saker.

Utmärkt är beskedet från Ögren och andra i landstingsstyrelsen att det är finnarnas fel att sjukhusen i Kalix, följt av Kiruna och Piteå och till sist Gällivare och Sunderbyn, går i putten.

Nu behöver ingen vara rädd för repressalier längre om man ifrågasätter utvecklingen. Alla törs höja rösten. Särskilt angelägen är en diskussion kring beslutet i landstingsstyrelsen 30 januari om att all medicinsk sjukhusvård överförs till primärvårdens regi fr.o.m. 2014; även i Sunderbyn och Gällivare.

Vilket innebär att Norrbottens läns landsting rustar för den första sjukvårdsorganisationen utan sjukhus i modern tid.

Hårt blir trycket på grannarna i öster (Finland), väster (Norge) och söder (Västerbotten) när norrbottningarna förstår vad som har hänt. De som inte flyttat eller dött vill säga.

Allt är nog finnarnas fel förresten; att vi knappt lär oss räkna och skriva längre; att vi blivit försvarslösa mot ryssen; att sjukhusen försvinner ett efter ett.

Finndjävlar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s