Karl Marx förklaring


Efter Maciej Zarembas artikelserie har en längre version av denna text skickats till och refuserats av DN. Denna version är skickad till Fjärde sidan på Expressen som nästan publicerade (?) förra veckan en tidigare inte helt olik:

Karl Marx förklaring

–       Mankind always sets itself only such problems as it can solve; since, looking at the matter more closely, it will always be found that the task itself arises only when the material conditions for its solution already exists. (Karl Marx)

I en ny artikelserie beskriver Maciej Zaremba den svenska sjukvården så förfallen att vem som får leva eller dö har blivit en slump. New public management heter ideologin som förvandlat patient till kund, sjukhus och vårdcentraler till produktionsenheter med prislistan DRG. Den avgör vad som produceras, vem som får eller inte. Från en läkarkår vars moraliska kompass suddats av nästan omärkliga påtryckningar och lockelser aldrig ifrågasatta.

Riktigt hur är oklart. Vilka belönings- och bestraffningssystem får landets läkare att slänga tvåtusenfemhundra års läkaretik överbord och leka gud? Leva eller inte…

Om Zaremba blir katalysator för den debatt som trots alla järtecken ännu är lika livlig som kärnvapendebatten i Nordkorea återstår att se?

Den som borde handla om drivkrafterna; varför pengaflöden styrs från sjukvård till allt annat; där personalens kostnadsandel därför minskat från en gång över tre fjärdedelar till idag under hälften.

En korrumperad eller känslokall läkarkår kanske förklarar somligt men inte Marie Wedins, läkarförbundets ordförande, förtjusning över Zarembas artiklar. Liksom andra längtar hon efter en lösning men ser mest avgrunder.

Förklaringen ryms hellre i citatet från Das Kapital:

Sjukvården är och fortsätter vara kuliss för dumma och skumma affärer för att det går, så länge som det går; som Karl Marx skrev; människan söker uppgifter för vilka man har lösningar.

Inte de bästa alltid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s