Vad säger Göran?


Replik till socialminister Göran Hägglund skickad till SvD:

Vad säger du Göran?

Sedan mer än ett decennium diskuteras med obönhörlig regelbundenhet bristen på organ för patienter i behov av ny njure, lever, hjärta eller lunga för att överleva; eller för förstnämnda att slippa dialys; och varför Sverige presterar sämre på området än de flesta av Europas länder; inte har det heller blivit något bättre.

Därför sjösätter socialminister Göran Hägglund (KD) en utredning för att resa oss ur träsket. Fyra huvuduppdrag formuleras:

  1. Gör patientens vilja bättre känd.
  2. Förbättra vårdens organisation.
  3. Tydliggör lagstödet.
  4. Möjliggör donation efter hjärtdöd.

På politikers vis är uppdragslistan i original kanske något luddigare.

Bortsett från punkt 4 är den också trötta repetitioner av femton års resultatlösa förbättringsförsök. Analys över tidigare misslyckanden saknas fortfarande helt.

Kanske ser förutsättningarna denna gång bättre ut. Inte för att DCD (Donation after Cardiac Death) är lösningen, mer än marginellt, men för att omvärldsdebatten är på väg att förändras; den om sjukvård.

Den där LO-ekonomen Dan Andersson i Expressen efterlyser mer resurser och vårdplatser på landets sjukhus. Den som allt oftare, i Maciej Zarembas aktuella artikelserie i DN exempelvis, beskriver svensk sjukvård som ett lotteri. Vem som får leva eller inte i händelse av livshotande sjukdom är ofta en slump.

Vad debatten äntligen tangerar är vilka konsekvenserna blivit efter den exempellösa reduktion av vårdplatser Sverige genomfört, även inom intensivvården.

Kan kanske debatten nu starta om vad som händer patienter – till exempel med livshotande akut sjukdom innanför skallbenen – som anländer till sjukhus där intensivvården är fullbelagd; eller till sjukhus som helt lagt ned intensivvården; eller där intensivvård på papperet finns men ingen operationsavdelning som kan utföra donationsoperationer?

Därför Göran Hägglund, Sverige behöver förbättra leveransen av organ till behövande patienter tycker du.

Från vilka sjukhus?

Från vilka IVA-sängar?

 

Anders Mansten, överläkare i anestesi- och intensivvård, Nyköping

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s