Alla vill till himmelen


Text skickad till NSD och PT som replik till Kurt-Åke Andersson (S) och Sjukvårdspartiet:

Alla vill till himmelen

Tre veckor efter landstingsstyrelsens beslut 30 januari bryts tystnaden; av den utmobbade S-politikern Kurt-Åke Andersson i NSD; av Norrbottens sjukvårdspartis två toppnamn, Kenneth Backgård och Dan Ankarholm i PT.

Andersson med den indirekta slutsatsen att dödsstöten har träffat Kalix sjukhus; Backgård och Ankarholm om att beslutet är olagligt och kommer överklagas till Kammarrätten. Det som Sjukvårdspartiet de senaste åren upprepat och med framgång gjort; men varje gång för sent.

Vilket beslut det handlar om, det man lätt hittar via landstingets hemsida, framgår inte:

Om att ansvaret för all medicinsk och geriatrisk (för äldre) sjukhusvård i fortsättningen kommer vila på primärvården; även i Gällivare och i Sunderbyn. Taktiken är uppenbar; man vill så länge som möjligt slippa medge dödsstötarna mot sjukhusen i Kiruna, Piteå och Kalix. Vad distriktsläkare, eller medicinläkare för den delen, anser om organisationsförändringen är ännu oklart.

Från Skåne berättas i Expressen om Alexander, 6 år, som nyligen skickades hem från sin vårdcentral med diagnosen vinterkräksjuka. Några timmar senare var han död. Barnmedicinprofessor Hugo Lagercrantz uppmaning i tidningen till alla föräldrar till akut sjuka barn är att kräva barnläkarundersökning.

I Norrbotten genomförs alltså snart den organisation som innebär att primärvården ansvarar för nästan all vård, även på sjukhus, utom den som kräver operation och utom för barn. Målsättningen är att spara en halv miljard kronor per år.

Förvaltningsrätten lär en gång till bekräfta att beslutet är olagligt. Igen kommer det inte betyda ett dugg.

Alla vuxna i Norrbottens utkanter bör därför noga värdera oddsen i händelse av framtida akut sjukdom. Att vi dör händer betydligt oftare än att barn gör.

–       Många vill till himmelen men få vill ju dö…(Timbuktu)

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s