Den enda vägen


Replik skickad till Södermanlands Nyheter:

Den enda vägen

–       Det är den enda vägen.

Så bemöter tre landstingsråd, Ylva G Karlsson (MP), Åsa Kullgren (S) och Thomas af Bjur, kritiken mot landstingets nyinrättade hållbarhetsnämnd som ingen hittills kunnat tala om vad den är bra för och vad den skall syssla med. Enligt trojkan vet vi nu äntligen med vad:

–       Den hotfulla skuggan från vårdens ekonomiska utmaningar.

Artikeln är en logisk fortsättning på den senaste tidens intensiva debatt om vårdkrisen; bristen på vårdplatser; bristen på sjuksköterskor; uppskjutna operationer; rekryteringsskandaler med flera exempel på det som hållbarhetsnämnden kommer att arbeta med och där längs vägen hägrar ny framtidstro för sörmlänningarna.

I andra delar av vårt land är läget ännu allvarligare. I Skåne rapporteras regelbundet om onödiga dödsfall av organisatoriska orsaker och Arbetsmiljöverket har hotat stänga akutmottagningen i Lund. I Norrbotten är sjukvårdsdebatten sedan landstingsledningen i höstas medgav en rad onödiga dödsfall lika vital som kärnvapendebatten i Nordkorea. I Västerbotten ockuperas Dorotea Vårdcentral sedan mer än ett år av militanta pensionärer. I Stockholm har ett barnmorskeuppror just startat.

Ingenstans diskuteras orsak och verkan. Överallt försöker ansvariga politiker och tjänstemän dölja det faktum att vårdens kostnader sedan flera decennier har minskat jämfört med den allmänna kostnadsutvecklingen (konsumentprisindex). Övriga utgifter har däremot ökat, i många fall brant.

Vad svensk sjukvård behöver – även i Södermanland – är inte hållbarhetsnämnder. Det är politiker som bryter med flera decenniers omvänd Robin Hood-politik. Den som stulit från de fattiga – patienter och personal – och skänkt till de rika. Sig själva inte minst.

Om vi fortsätter längs ”Den enda vägen” räcker att betrakta situationen i Storbritannien som ligger cirka tio år före oss i utvecklingen. Där premiärminister Cameron nyss bett sitt folk om ursäkt efter en sjukhusskandal i grevskapet Staffordshire där 1200 patienter har dött av vanvård på sjukhus; där samma missförhållanden har avslöjats på en rad andra och tvåhundranittio förbättringsförslag för den statliga sjukhusvården har presenterats.

Det är vad som väntar längs enda vägen modell Karlsson, Kullgren och af Bjur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s