Kleptokratien


Text författad av Mikael Styrman och gemensamt publicerad:

Senaste tågnytt från Kleptokratien

Transitio – namnet på det landstingsägda tågbolaget, eller ska vi hellre säga penningtvättsbolaget – vad betyder det, namnet på bolaget?

Det är inte länge sedan vi fick lära oss att en obol var det sista myntet en människa behövde. Den skulle betalas till Charon, färjkarlen som förde de döda över floden Styx till dödsriket. Eftersom den sista skjortan inte har några fickor var det brukligt att lägga en obol under tungan på avlidna. Och ännu har vi inte fått reda på hur mycket Obol kostade LKAB.

Men för att återvända till Transitio – betyder det månntro ”Transitera tio procent” ?

Är det vad man skummar av genom att gå utomlands för att van der Kwast och de andra pajasarna ska finna för gott att tappa spåret?

Att skattefinansierade företag och institutioner fuskar med skatten är naturligtvis skandalöst. Om inte de betalar skatt – vem ska då göra det?

Det påminner väldigt mycket om Sovjetunionens sammanbrott som orsakades av att nomenklaturan tappade tron på systemet och slutade vara lojala med det. Men ändå är det nog bara förnamnet på vad som döljer sig bakom Transitios och Handelsbankens affärer i USA med flera länder.

Förutom att riskerna säkert är mycket stora och ansvarslöst undersökta så är förmodligen hela utlandsäventyret föranlett – inte av skatteplanering – utan av penningtvätt. Grov stöld med andra ord.

Transitio är Handelsbankens och Sveriges Kommuner och Landstings bolag för penningtvätt. Sannolikt ett i mängden. En outsinlig källa för grävande journalister.

I andra länder kallas företeelsen Maffia, Camorra,  n’drangheta, Cosa Nostra, Triader, Yakuza. I Sverige heter det Sveriges Kommuner och Landsting och våra fåntrattar till åklagare som van der Kwast och Thomas Lindström skyddar mördare, stjäl och driver politiska processer mot visselblåsare och dissidenter.

Transitio är vad vi får när rättsväsendet slutar att avsätta och straffa politiska och offentliganställda förbrytare.

Kunde vi få stopp på dessa straffriförklarade offentliga tjuvar så skulle varken vård, skola eller omsorg behöva sakna pengar mer.

Tisdagen den 29 januari 2013

Mikael Styrman

Anders Mansten

En kortversion har skickats till Aftonbladet 30/1:

Tågnytt från Kleptokratien

Först fanns Obol, företaget som tvättade svarta pengar, mest i norra landet. Bland kunderna LKAB och länsstyrelsen i Norrbotten. Pengarna försvann. Sedan kom Transitio, företaget som köper tåg till landstingen. Där många hundra miljoner nu försvinner på samma sätt.

Förr lärde vi att en obol var sista myntet till Charon, färjkarlen vid floden Styx, inför färden till dödsriket. Det lades under tungan eftersom skjortan saknade ficka. Vad Obol kostat LKAB och andra vet endast några få.

Transitio – betyder det ”Transitera tio procent”, det man skummar av utomlands så att rättsapparaten helt tappar spåret?

Att offentliga företag fuskar är skandalöst. Om inte de betalar skatt – vem behöver? Det påminner om Sovjetunionens sammanbrott där nomenklaturan mot slutet tappade tron på systemet. Det är inte skatteplanering utan grov stöld.

Att Transitio bara är ett i mängden av skattebetalda penningtvättbolag är uppenbart. De som i andra länder styrs av Maffia, Camorra, n’Drangheta, Cosa Nostra, Triader och Yakuza; men i Sverige av SKL.

I landet där åklagare som van der Kwast och Lindstrand skyddar mördare och driver process mot visslare och politiska dissidenter; men inte mot förbrytare hyrda av myndigheter. Där skattepengar därför i strid ström försvinner. I Transitio, i Obol och i andra fortfarande okända.

Dem utan skulle vård, skola och omsorg inte sakna pengar mer.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s