Upp till bevis


Debut i Sörmländsk landstingsdebatt. Skickat till Södermanlands Nyheter igår 21/1:

Upp till bevis

I en berömvärd text uppmanar Lars Waern (SN 17 januari) ledningen för landstinget i Sörmland att berätta vad nyss genomförda skattehöjning skall användas till. Bara floskler som – Landstingets ekonomi har stadigt förbättrats samtidigt som sjukvårdens kvalitet och tillgänglighet kontinuerligt förbättras (Thomas af Bjur (FP) och Ylva G Karlsson (MP)) – har hittills framkommit anser Waern; med tillägget att fler, revisorer och personal exempelvis, bör komma till tals.

Ofrånkomligt är därför att öppnare diskutera det som senaste veckorna försiktigt förts fram i medier från ansvariga chefer om vårdplatskrisen vid Nyköpings lasarett och konsekvenserna för operationer vid sjukhuset; som skjuts upp; inte på grund av ändrade resurser på operationsavdelningen men därför att inga platser finns på vårdavdelningar. Det är också förklaringen till Fredrik Rask (SN 18 jan) och andra berättigat arga patienter varför operationsprogram rycks sönder och operationer med kort varsel ställs in.

Försöken hittills att lösa krisen med återställda vårdplatser stupar på att få – ingen enda sjuksköterska! – har nappat; utom på stafettkontrakt.

En föreslagen Svarte Petterlösning var att öppna uppvakningsavdelningen nattetid bemannad av narkossköterskor. Ett högriskprojekt eftersom även de har rätt att säga upp sig.

Också bör sanningen bakom Thomas af Bjurs nöjda konstaterande om kapade operationsköer redovisas. Hur projektgruppen för länsgemensam operationskö ringt runt till patienter och strukit ett antal; samma som andra landsting gjorde för flera år sedan för att få pengar från Göran Hägglunds kömiljard. Operationsverksamheten pågår som förut, bara knackigare som Fredrik Rask och andra noterat.

Oundviklig är till sist diskussionen om folktandvårdsskandalen. Där en ny chef rekryterades med headhunting för många hundra tusen och sedan övertalades att inte börja arbeta för ytterligare en och en halv miljon. Där enda märkbara reaktionen från landstinget är en avhoppad styrelsepolitiker (M) och ursäkt från den högst ansvariga (S); men inte till väljare och skattebetalare utan till den som fått pengar för att göra ingenting.

Särskilt ett S-styrt landsting bör påminnas om vad Gustav Möller, legendarisk socialdemokratisk socialminister, en gång sa:

–       Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket.

Upp till bevis, som Lars Waern säger.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s