Tågens och arternas överlevnad


Andra texten i en serie skriven tillsammans med Mikael Styrman där PT erbjöds ensamrätt i Norrbotten men tackade vänligt nej. Den har liksom den första skickats till SVT-redaktioner och tidningar i övriga Norrland. Ingen reaktion har syntsAntievolution

 

Om tågens överlevnad

I krisarbetet med att rädda Berlins oöppnade storflygplats, Tegel, rullar pengar men även ansvarigas huvuden. I den plågade tyska debatten – Världen skrattar åt oss! – har en helt ny slags förklaring framkastats till varför offentliga upphandlingar så ofta misslyckas: – The survival of the unfittiest.

Tvärtemot evolutionen, som Charles Darwin beskrev den, där de lämpligaste individerna överlever och fortplantar sig är det de sämst fungerande anbuden som ansvariga politiker och tjänstemän gillar och köper in. Den officiella anledningen  billigt pris.

En liten spegelbild finner vi i norra Sverige där sjukvårdshuvudmännen – norrlandstingen – köpt in tyskfranska tåg för knappt en miljard kronor som de flesta idag står still; därför att drivhjul slits för fort och för att bromsar och toaletter inte fungerar i minusgrader. Av lokaltidningarnas läsarkommentarer framgår att tågkunniga förutspått saken och också framfört detta.

Kenneth Backgård (NS) framhåller som representant för Norrtågs styrelse att levererade tåg inte är samma som beställdes. Saken borde därför vara biff; Norrtåg låter köpet gå tillbaka; nya tåg köps in som går att bromsa och bajsa i på vintern.

Det är inte så enkelt; landstingens gemensamma inköpsbolag, Transitio, äger tågen; hyr ut dem till Norrtåg och Kenneth Backgård; som sedan hyr ut till Botniatåg; som kör underverken.

Backgårds inspel är spel för galleriet.

Kostnaderna för Tegelflygplatsen i Berlin kommer enligt aktuella beräkningar att fyrdubblas (från 2,5 till 10 miljarder Euro) innan den kan öppnas. Kanske jämnas den med marken och byggs om.

Landstingsjärnvägen för trettiofemtusen kronor per nordsvensk rullar på samma bana.

Charles Darwin beskrev i The Origin of Species år 1859 hur livsodugliga individer och arter försvinner i det naturliga urvalet.  Gäller det även tåg omöjliga att bajsa i?

För politiker och tjänstemän som köpte skiten återstår att förklara varför och inte låta skattebetalarna ta smällen. Ansvar kallas det.

 

Anders Mansten, Nyköping

Mikael Styrman, Övertorneå

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s