Aprilskämtet


Text skickad till Dagens Medicin; debattsida, ansvarig utgivare och redaktion respektive. Och till valda redaktioner och ansvariga utgivare i Gävleborg:

Aprilskämtet
Aleris Specialistvård Bollnäs driver sedan den 1 april ett flertal vårdverksamheter vid Bollnäs Sjukhus på uppdrag av Landstinget Gävleborg.

Så står det på sjukvårdsföretagets hemsida tillsammans med uppmaningen till läkare i Mälardalen att söka jobb i Stockholm där dyr sjukhusvård undan för undan skall övergå till billigare närsjukvård.
Ett träningsläger såg man alltså Bollnäs sjukhus som. Inför det stora språnget i huvudstaden.
Nu blöder, enligt medier, sjukhuset med en miljon per vecka. Knappt femtio anställda varslas, alltså ungefär hälften av dem nollresultat skulle kräva. Av sparsamma kommunikéer framgår hur landstinget Gävleborg har styrt undan den verksamhet som tidigare var sjukhusets kronjuvel; byte av höft- och knäleder; tidigare en av landets största; sannolikt landets mest effektiva och garanterat då ett stort lockbete för Aleris.
Hur exakt landstinget lurade vårdföretaget kommer vi knappast få veta. Varför är helt uppenbart. Privatiseringen föregicks några år tidigare av ett i full politisk enighet fattat beslut om nedläggning av sjukhuset men inte med sydhälsingars sjukhusvård flyttad till Gävle och Hudiksvall utan i möjligaste mån kvar i Bollnäs men strippad på innehåll och skött av primärvården. Sedan länets primärvårdschef, Anders Lång, offentligt förklarat att hans samvete förbjöd honom att välsigna förslaget följde en av de intressantaste politiska kovändningarna i modern tid. Kossor i alla färger förstod – tunn is – alla vände de om.
Det sydhälsingar idag bevittnar är landstingets plan B.
Gigantiska summor pengar står på spel. Aleris måste därför till varje pris, inför det stora språnget i Stockholm, undvika all offentlig diskussion.
Sydhälsingar betalar; med sina pengar, sina liv och sin hälsa. Därför att varje ny permitteringsrunda undan för undan urholkar sjukhusets förmåga att erbjuda god och till sist ens på ytan fungerande sjukvård.
Alla inblandade politiker, tjänstemän och entreprenörer håller alltså käften för allt de förmår.
Snart står stockholmarna på tur. Där de stora pengarna hägrar. Där det grymmaste aprilskämtet någonsin fortsätter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s