Gökboet


Med anledning av PT: s granskning av läkemedelsöverförskrivning till äldre i Piteå kommun har denna text skickats till PT debatt, till kommunalrådet Peter Roslund, till några till kommunstyrelsemedlemmar och till Uppdrag Granskning:

Gökboet

I den allt hårdare bevakningen av sjukvårdens tillkortakommanden i Norrbotten, men där ytterst ansvariga gång på gång tillåts smita undan, har turen i Piteå-Tidningen nått fram till över- och felmedicinering av äldre människor. Ett problem välkänt sedan decennier t.ex. därför att en stor andel av medicinklinikernas vårdplatser används till avgiftning av gamla.
Som PT, med hjälp av pensionerade farmakologiprofessorn Lars Nilsson, korrekt beskriver är det är särskilt upprörande hur andelen gamla i Piteå med mediciner mot psykossjukdomar är högst i Norrbotten och bland de högsta i landet. Som Nilsson rakt och tydligt påpekar beror det knappast på stort antal psykiskt sjuka.
Vad som egentligen är orsaken tassar man försiktigt runt.
För några år sedan (2010) blev Piteå rikskänt, bland annat tack vare Uppdrag Granskning, efter undersköterskan Elisabeth Marklunds avslöjanden om kommunens ovärdiga äldrevård. Den gången handlade det om nattetid inlåsta dementa patienter.
Vad PT: s reportage nu indirekt avslöjar är hur kommunens politiker och tjänstemän den gången ingenting lärde; att Elisabeth Marklunds arbete var förgäves; att ansvariga läkare lydigt låter önskemål om billig och personalsnål äldrevård gå före äldre Pitebors liv och värdighet.
Därför att vad användning av antipsykotiska läkemedel till äldre men inte psykiskt sjuka handlar om är att i möjligaste mån få dem tysta och snälla med så lite behov av mänsklig kontakt och vårdinsatser som möjligt.
Helt enligt syster Ratcheds arbetsmetoder i boken Gökboet.
Här behövs en Randle P McMurphy från Piteå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s