LAS 39 störtar


Replik till två politiker skickad till PT:

LAS 39 Gripen störtar

Som ett litet eko från riksdebatten har Jens Sundström, Folkpartiets gruppledare i Norrbottens landstingsfullmäktige, framfört åsikten att Lagen om anställningsskydd (LAS) måste reformeras därför att den stänger ute unga från svensk arbetsmarknad. Underförstått att LAS gör det för dyrt och besvärligt för företag att göra sig av med arbetskraft i sämre tider, särskilt dem med lång anställningstid, och att man därför inte törs nyanställa.
I riksdebatten har företrädare för landets företagare istället siktat in sig på den paragraf, LAS 39§, som sätter priset för regelvidrig uppsägning med maxbeloppet 32 månadslöner. Det måste bli mycket billigare, anser företagarna, att sparka folk utan att behöva tramsa om anledningen.
Maria Stenberg, S-riksdagsledamot, anser tvärtom att LAS är bra; att en TCO-utredning visar att bara några procent av ungdomsarbetslösheten har med LAS att göra; att Sverige dessutom ligger i botten bland Europeiska länder när det gäller anställningstrygghet.
Stenberg anser att Sundström talar i nattmössan men ingen av dem talar om LAS användning i offentlig sektor.
Jens Sundström berättar inte att det var hans egen partikamrat, Lars Leijonborg, som tidigt 90-tal drev igenom beslutet att införa LAS 39§ i offentlig sektor. Maria Stenberg undviker hur ingen enda socialdemokrat sedan dess har krävt någon återställare.
LAS 39§ har, under 20 år och oavsett byte av regeringar, använts som lag överställd alla andra lagar i Sverige; anställningsskyddslagar men även grundlagar som Yttrandefrihetsgrundlagen.
Alla som under tjugo år har testat att kritisera missförhållanden, påtalat brott eller på annat sätt stött sig mot högre chefer – i offentlig sektor eller privat – har fått känna blåset från LAS 39.
Nu är läget mer instabilt än någonsin. Bara så blir kvasidebatten begriplig.
Vem får LAS 39 Gripen att störta?
Jens Sundström, Maria Stenberg, båda tillsammans? Troligen några helt andra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s