Hinken rinner


Text skickad till debattsidor vid två S-tidningar i Norrbotten, till ansvariga utgivare i samma län och med tack till journalisten Kerstin Anttila på NSD.

Hinken rinner
I ett av NSD: s reportage om den av polisledningen utmobbade polismannen Arvo Tolkki sammanfattar huvudskyddsombudet Jan Johansson misslyckandet så:
Vi måste vara rädda om varandra när det händer något. Polisyrket är fysiskt men också väldigt psykiskt belastande. Om vi inte får hjälp och inte får prata av oss så rinner hinken till slut över.
Vems hink, fylld med vad och vart det rinner, framgår dåligt.
Som vanligt förmedlar läsarkommentarerna mycket större djup och insikter. Där framkommer hur Tolkki varit en ovanligt duktig och omtyckt polis som därför framfört kritik mot dåligt fungerande chefer. Bilden bekräftas i en annan artikel där Olov Larsson, sedan två år pensionerad ordningspolis, säger:
Man sköter inte om sin personal som man borde.
Berättelsen avslutas som vanligt med polischefen Håkan Karlssons ord:
Tolkki är ett personalärende som han därför inte kommenterar.
Personalärende är offentliga förvaltningars kodord för alla dem som drabbats av högre tjänstemän eller ansvariga politikers vrede (ofta bådas) därför att dessa antingen kallats oskickliga eller något ännu värre; att oegentligheter inklusive lagbrott har uppdagats och påtalats.
Att mobbarkulturen växt särkilt frodig och stark inom polisen är därför lättbegripligt. Dels är uppgiften att tysta ned all intern kritik; ett ännu större ansvar är att styra undan, tysta och lägga ned alla försök att beivra fel, försummelser och lagbrott inom andra skattefinansierade verksamheter. Att polischefer, vars huvuduppgift blivit att skydda skumrasket inom den egna och inom andra myndigheter, rekryteras bland mobbarbegåvningar är närmast oundvikligt.
Underligt är däremot hur medier med ryggmärgsreflex lägger ner all undersökande journalistik så fort endera av de två starkaste kodorden har sagts högt av en högre chef i offentlig förvaltning eller, fast mera sällan, av en ansvarig politiker:
Personalärende och rättshaverist.
När rinner hinken över?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s