Hönan Agda


Replik till doktorerna Eliasson, Wiborgh och Andén skickad till NSD- och PT-debatt och till länets ledarredaktioner med uppmaning att skärpa sig litet:

Hönan Agda – replik till Eliasson, Wiborgh och Andén

Mats Eliasson, hormonläkare och professor vid Sunderby sjukhus, har i ett överraskande utspel ansett vårdvalsreformen med dess konsekvenser vara orsaken till de ständigt ökande patientströmmarna mot Sunderby sjukhus. I klartext att primärvården sviker sitt ansvar.
Han skyller däremot inte på övriga kustsjukhus, i Kalix och Piteå. Här luras han nog litet vilket bland annat ambulansstatistik visar.
Helt förväntad är däremot primärvårdsläkarna Meta Wiborgh och Annika Andéns replik. Ingenting är enligt dem primärvårdens fel och förresten behövs mer pengar och mindre stafettläkare. Wiborgh har nyss också lanserat lösningen på stafettläkarkrisen: Läkare på alla chefsposter.
Diskussionen lär fortsätta, inte minst därför att patientströmmar mot Sunderbyn kommer fortsätta öka i takt med knäande primärvård och fortsatta förändringar vid de nyss omdöpta närsjukhusen i Gällivare, Kalix, Kiruna och Piteå som – är det tänkt – ska spara en halv miljard årligen åt landstinget. Det arbete som så tydligt har inspirerats av Cornelis Wreeswijkvisan ”Hönan Agda”. Där tuppen inte är nöjd förrän hönan är naken och därför plockar en fjäder åt gången.
Senast plockade fjädrar är operationsavdelningen i Kalix som stängs och intensivvårdsavdelningen vid samma sjukhus som från hösten riktas mot hjärt- och strokepatienter för att inom några år helt dumpa sina intensivvårdsläkare. Nytt namn istället för IVAK bör bli – HIVA – uttolkat hjärt- eller hönsintensivvård, frivilligt vilket.
För att föra debatten framåt krävs att Eliasson, Wiborgh eller någon annan lite tydligare närmar sig svaren på de av dem mellan raderna redan väckta frågorna:
– Hur mycket extra pengar krävs för att Sveriges redan dyraste primärvård ska klara primäruppdraget plus medicinskt ansvar för fyra av fem sjukhus?
– Vilka investeringar i lokaler och personal krävs sedan vid länssjukhuset i Sunderbyn i takt med fortsatt ryckta fjädrar, i tur och ordning från sjukhusen i Kalix, Kiruna, Piteå och sist Gällivare?
Vad slutresultatet blir av tuppens (tupparnas) arbete börjar förhoppningsvis klarna för fler och fler.
Hönssoppa. När kacklandet tystnat är soppan färdig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s