Handel med inflytande


Text skickad till NSD och Nordnytt tillsammans med mitt tack för väl utfört arbete. Även skickad till PT som replik till Krister Hammarbergh (M) och Johan Persson (FP) m.fl.

Handel med inflytande

Den moderatledda minoritetsregeringen har efter trettiofem års stiltje skärpt lagstiftningen mot mutbrott. Kretsen av personer som kan åtalas och dömas har utvidgats; handel med inflytande har straffbelagts; straff kan dömas för vårdslös finansiering.
Resultaten får framtiden utvisa.
I vårt län har två journalister, Micke Nyberg och Bo-Torbjörn Ek, i en Nordnytt-NSD gemensam satsning granskat landstinget. Särskilt har ljuset riktats mot stafettläkarmarknaden där NLL är Sverigeledande med i år tvåhundra miljoner kr i förväntad omsättning.
Metoderna för att blanda anställning med försäljning av tjänster från läkare till landstinget har avslöjats. Liksom hur det sker i skydd av chefers eller t.o.m. hela landstingsledningens gillande och samtycke. Även läkarfackets vars ordförande själv spelar med men med ganska blygsamma belopp. Tagen på bar gärning hotar han att lämna NLL och istället helt sälja sig privat.
Allvarligast är hur granskningen avslöjar totalhaveri hos de politiska system som ska kontrollera och reparera sådana fel som här tydligt kvalar in bland det regeringen försöker rätta med ny lagstiftning.
I det tydligaste och mest tänkvärda inslaget försvarar kirurgen Lars Anderson hur försäljning av privata operationer i Kalix gillades och godkändes av landstingsledningen därför att akutkirurgins nedläggning underlättades. Läkare och annan operationspersonal fick på det sättet ekonomisk kompensation som plåster på såren och som tack. Flera Kalixkirurger fanns bland undertecknarna 2006 av debattartikeln – Akutkirurgi på alla sjukhus i Norrbotten en fara för patienterna.
Nu måste frågan ställas till ansvariga politiker i landstinget, d.v.s. styrelsens ledamöter:
Har mutbrott begåtts och vilka åtgärder föreslår ni?

Anders Mansten, f.d. fullmäktigeledamot i NLL för Folkpartiet i Kalix

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s