Konto 4049


Nedanstående artikel har inkusive tack skickats till de två journalister, Bo Torbjörn Ek och Micke Nyberg, vid NSD och Nordnytt som inlett en reportageserie tillsammans. Den har också skickats till NSD-debatt.

Konto 4049

Ett konto finns där landstingspengarna aldrig sinar i Norrbotten. Konto 4049, d.v.s kontot för inhyrd personal – läs stafettläkare.
När NSD tillsammans med Nordnytt inleder sin gemensamma granskning konstaterar man hur den av politikerna utlovade kostnadshalveringen för sju år sedan istället blev en tredubbling uppåt. Prognosen är att kostnaderna fortsätter att skena så att 150 miljoner 2011 blir 50 till år 2012.
Sju svåra år har ännu inte vänt till goda. Den som bestämmer knappast samma som i Moseböckerna?
I väntan på journalisternas sammanfattande resultat och analyser bör frågan redan väckas – Varför är Norrbotten särskilt drabbat (inte gräshoppor)?
De inledande reportagen gör klart hur det är ganska jämt skägg stafettkostnader emellan de fyra läkarkategorierna medicin, opererande, primärvård och psykiatri.
Läkarföreningens ordförande, distriktsläkaren Robert Svartholms, nyliga analys på NSD-debatt är att landstinget tar från de sjukaste och ger till de friska. Särskilt hårt drabbade finner han de med psykiskt funktionshinder vara. Om det görs med beräkning eller inte framgår inte. Inte heller ser ordföranden någon lösning i sikte.
Att en sjukvårdsorganisations pågående kollaps först drabbar de mest utsatta är oundvikligt. Liksom att de som tar för sig klarar sig bättre. Ännu så länge. Särskilt intressant är därför hur även medicinläkarkostnader skenar. Trots att organisationsförändringar här knappt har genomförts (inte ännu!) och trots alla krampaktiga politiska utfästelser om fem intakta sjukhus men med förändrat innehåll.
Tilltron till NLL som sjukvårdsorganisation vacklar tydligen hela vägen. Bland alla sorters läkare.
Tänk om förklaringen är att primärvårdsläkare helst vill vara just det och inte leka sjukhusdoktor. Inte på vårdcentral (obsplatser) och lika lite på låtsassjukhus skyltade ”Närsjukhus”. Tänk om sjukhusläkare dessutom helst arbetar på riktiga sjukhus – inte falskskyltade.
Om det är förklaringen – en del av den – kommer sju svåra år säkert att följas av sjutton eller tjugosju till. Kanske dags därför att äntligen fråga läkarna – alla sorterna – vad de tror och tycker?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s