Mordet på Orientexpressen


Text skickad och i tur och ordning refuserad av DN, SvD och Läkartidningen. Mycket rädsla i kungariket:

Mordet på Orientexpressen

Efter den nya vändningen i Astrid Lindgrenhistorien, där ett litet barn avled med obegripligt höga koncentrationer av sömnmedlet Pentothal i kroppen, är den offentliga tystnaden påfallande.
Den för dråp frikända anestesiläkaren har i anmälan till Socialstyrelsen hävdat att tre andra läkare vid flera tillfällen injicerat läkemedlet utan att notera i journal. Sjukhusledningen medger saken men med tilläggsbudskapet – No big deal.
Med den inställningen riskerar sjukhuset och i förlängningen svensk sjukvård en förtroendekris av monumentala mått.
Hela vägen har historien kantats av mysterier:
Varför följdes häktandet av läkaren av krismöten bland personalen? Varför försäkrade alla sjukvårdsauktoriteter snabbt, med ansvarig minister Göran Hägglund i spetsen, att inga oegentligheter hade skett? Varför blev Socialstyrelsens slutsats helt den samma men med tillägget att ingen förklaring kunde ges till läkemedelsanalysen eftersom angivelser saknades i flickans journal?
Tre besvärande omständigheter måste för Göran Hägglund och alla andra påtalas: Koncentrationen kan bara förklaras av tillförsel nära eller efter döden men inte av flera dygn tidigare givet läkemedel. Upprepad underlåtenhet att nedteckna i journal saknar rimlig anledning eftersom läkemedlet är beprövat och använt, exempelvis på indikationen svårbemästrade kramper på intensivvårdavdelning, men framför allt; utebliven läkemedelsregistrering i journal inklusive dos får aldrig förekomma enligt landets sjukvårdsförfattning.
Om en kränkt anestesiläkare nu styr historien vidare mot hämnd och egen upprättelse, i skydd av Socialstyrelsens och andra honoratiores självförvållat bakbundna händer, återstår att se.
Då blir krisen för Astrid Lindgrens barnsjukhus och hela den svenska sjukvården närmast oundviklig.
Därför att den då kan och kommer uppfattas som en modern variant av Agatha Christies gamla deckare. Mordet på Orientexpressen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s