Exkluderingspsykologi


Text skickad till Aftonbladet efter dagens kvällstidningsartiklar om Jill Söderberg.

Exkluderingspsykologi

Runtom i landet försöker annars vanliga människor att på olika sätt påverka och avstyra sjukvårdspolitiska beslut därför att de uppfattas som farliga.
I Kiruna där man med stöd från gruvfacket har övertygat LKAB om nödvändigheten av ett fullvärdigt akutsjukhus. Sponsringserbjudandet från gruvbolaget väntar ännu på tydlig reaktion från landstinget. Gruvinformationsdirektören förstår, enligt medier, ingenting.
I Åsele och Dorotea i Västerbottens inland rasar olika slags protester mot nedlagd läkarjour och indragen ambulans. I Uppdrag Granskning ställde en från annat EU-land inflyttad frågan: Är vi djur?
I Skåne gick ett av de privata ambulansföretagen i konkurs, därför att regionen vägrat förhandla om avtalen trots femtonprocentig volymökning, men vägrade överlåta ambulanser till konkurrenten som övertog verksamheten. Avställda bilar – skrotambulanser – kördes in med kort varsel.
I Sundsvall dog Jill Söderberg sedan hon förvägrats ambulans. Ingen gjorde fel enligt SOS första bedömning. När Socialstyrelsen idag kallar det ”anmärkningsvärt” ber man anhöriga om ursäkt.
Överallt ställer fler och fler människor djurfrågan citerad ovan eller varianter på. Svar saknas men kanske har början till ett presenterats av Ann Heberlein som lanserat begreppet exkluderingspsykologi i kulturdebatten.
Det kallas exkluderingspsykologi och användes som metod både under folkmordet i Rwanda, under Balkankriget och i Nazityskland.
Återstår att se om Heberlein tillåts berika sjukvårdsdebatten med en sanning lika användbar här som där.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s