Örontaget


Replik till Lotta Gröning i Norrbottens-Kuriren, skriven tillsammans med Benno Krachler (tillagd fotnot) och skickad även till NSD och PT:

Örontaget

I den lågintensiva men ihärdiga debatten om framtidens sjukhusvård i Norrbotten har hittills fyra storheter tydligt tagit ställning, ännu bara för Kirunas räkning. För bevarade akutsjukhus och mot så kallade närsjukhus*, d.v.s. vårdcentralsverksamhet i sjukhuslokaler:
LKAB med sin VD, Lars-Erik Aro, i spetsen, vänsterpartisterna Siv Holma och Monika Carlsson, den senare kanske något motvilligt, och tydligast av alla – Lotta Gröning i Norrbottens-Kuriren.
Senast anförde hon som tyngsta argumentet att närsjukhus hämmar Kirunas expansion och utveckling och att geografi och klimat gör Kiruna särskilt olämpligt. Det är sant. Om landstinget fortsätter tjura vill hon att Stefan Löfven tar sin partikamrat, Kent Ögren, i örat.
Samma diskussion kan och bör föras kring de två andra omdöpta (när)sjukhusen i Kalix och Piteå. Frånsett något kortare avstånd till det vid kusten utsedda fullvärdiga sjukhuset – Sunderbyn.
Kustsjukhusvården präglas istället av andra problem – fler människor och ett redan idag överbelastat Sunderby sjukhus. Det innebär att när processen tar nästa kliv – nedlagd intensivvård tillsammans med stora delar av den medicinska sjukhusvården – så kommer belastningen på ambulanssjukvård och på Sunderby sjukhus påverkas flerdubbelt upp jämfört med motsvarande redan genomförda förändring inom den opererande vården.
Ansvariga politiker och tjänstemän verkar helt obekymrade om detta.
Kalix sjukhus är nu snabbt på väg att monteras ned med nyckelpersonal i spetsen.
Det är betydligt många fler än Kent Ögren som behöver tas i örat. Av betydligt många fler än Lotta Gröning.

Anders Mansten, specialist i anestesi- och intensivvård
Benno Krachler, specialist i invärtesmedicin

*Landstingsstyrelsens ordförande använder parallellt även uttrycket ”primärvårdsbaserat sjukhus”. Begreppsförvirring är en del av det politiska spelet. Syftet att invagga hopp och tro på ett fungerande sjukhus. Båda begreppen avser vårdcentralsverksamhet i sjukhuslokaler.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s