Sju miljoner


Artikel skickad till Norrbottens-Kuriren som verkar bli den som bryter isen:

Sju miljoner

Personlig prestige tror Norrbottens-Kurirens ledarskribent, Johan Eriksson, är förklaringen till att landstinget med Kent Ögren i spetsen tackat nej till LKAB-erbjudandet om sju miljoner kronor per år för att bevara akutkirurgin i Kiruna.
Lotta Grönings förklaring i samma tidning till motsvarande nedläggningsbeslut av operationsavdelningen i Kalix heter gammeldags socialdemokratisk koncentrationspolitik. Beräknad besparing sju miljoner.
Bägge är öppet kritiska. För första gången vågar opinionsbildare i länet dessutom beskriva litet av den vrede som växer bland alla människor som drabbas av beslutens konsekvenser. Den som lett till mordhot på nätet riktat mot landstingsrådet Kent Ögren (S) som anses drivande.
– Jag känner mig trygg, är det andra S-landstingsrådet, Britt Westerlunds, kommentar i Nordnytt. Hur många fler norrbottningar som är trygga återstår att reda ut.
För att förstå drivkrafterna bakom besluten att tacka nej till sju friska miljoner årligen och besparingsförslaget för samma summa räcker inte Grönings eller Erikssons analys. De flesta verkar dessutom redan ha förstått hur besparingen blir en lika stor fördyring, eller större.
Det är inte akut eller planerad kirurgi det egentligen handlar om, de är jordnötter i sammanhanget, utan medicinsk sjukhusvård.
Det handlar om att omvandla tre sjukhus, i tur och ordning Kalix, Kiruna och Piteå – dopen är avklarade – till närsjukhus för att spara en halv miljard kronor per år genom att erbjuda befolkningarna där billigare vård, ledd av distriktsläkare och med så små resurser som möjligt. Med minsta antalet transporter dessutom till de riktiga sjukhusen som det går.
Det är inte gruvolyckor Kirunaborna bör frukta i framtiden. Det är till exempel stroke, akuta hjärtinfarkter och lungsvikt. Samma gäller dem i östra och i södra länsdelarna.
När processen är klar blir alltså större delen av länet svårbeboelig för alla utan obetänksam eller mycket optimistisk livssyn. Att LKAB får rekryteringsproblem är ett mindre bekymmer i sammanhanget
Efter flera anmälningar till Socialstyrelsen utan åtgärd har vi vänt oss till Riksrevisionen med begäran om granskning.

Anders Mansten, Kalix Mikael Styrman, Övertorneå

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s