Dödsdansen (Skåneversionen)


En första version av texten skrevs mellandagar men refuserades av Norrbottensmedier. Denna nya version har skickats till tidningar i Skåne, Sydhälsingland och Norrbotten:

Dödsdansen i Skåne och i resten av landet

Ett nytt inslag i sjukvårdsdebatten handlar om hjärtstopp utanför sjukhus. Bland annat därför att chansen att överleva är så liten. En på tjugo i genomsnitt.
Medierubriker typ – dog i väntan på ambulans – väcker lite varstans farhågor kring ambulanssjukvårdens och larm- och räddningstjänsternas organisation och samordning.
Senast i Höganäs där en sextiofemåring fick vänta tjugo minuter på ambulans sedan hjärtat stannat. Det gick inte bra. Som vanligt menar ledningsansvariga att utredning väntar men att nog ingen gjort fel.
Nerven steg när tolv experter på DN-debatt 25/1 beskrev hur tolvhundra liv kan räddas varje år i landet med förbättrad organisation i alla led. Landstinget i Stockholm har visat hur överlevnaden vid hjärtstopp fördubblades i huvudstaden med projektet SALSA.
Nu måste, framför allt i de landsdelar som mest ursinnigt har organiserat om sin sjukhusvård, frågor väckas kring hur ambulansväntetider, larmcentralers arbetssätt, omhändertagande på sjukhus, kostnadsutveckling med mera har påverkats. Men också det som Höganäsfallet blixtbelyser:
Varför inte räddningstjänster omedelbart, varje gång och överallt i landet som SALSA anvisar larmas ut vid misstänkt hjärtstopp är kostnaden. Trettonhundra kronor för Region Skåne till exempel när kommunal räddningstjänst utför hjärt-lungräddning.
Trettonhundra kronor för ett liv.
Det är inte salsa man med enstaka undantag dansar i landets landsting och regioner. Det är billigare med dödsdansen av Timbuktu:

Det här är dödsdansen det är en sista chans
Det här är fem i tolv valsen på klippans kant
Det här är bom shackattack hej och sen är det slut
Så jag sätter den och njuter varenda minut
Jag tror väl inte vi kan göra något annat (x3)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s