Tryggare kan ingen vara


En replik till Lotta Grönings nyliga kolumn i Norrbottens-Kuriren. Den har skickats till tre tidningar i länet och till Nordnytt.

Tryggare kan ingen vara

Transparancy international, världsledande organisation i kampen mot korruption, har rubbat vår självbild som ett av världens minst korrumperade länder. Sedan organisationen granskat skattefinansierade delar av det svenska samhället är det särskilt demokratins tre stödjeben; den lagstiftande (regering, riksdag, politiska partier m.m.); den dömande (domstolar och övrigt rättsväsende) och den granskande (medierna) makten som kritiseras; med ett undantag – Justitieombudsmannen.
Transparancy internationals kritik riktar alltså strålkastarljuset mot den moderna demokratins grundpelare i Sverige; de som skall balansera och korrigera varandra. Återstår ännu att se vilken av pelarna som först tar riktning mot renare händer.
En av svenska journalister med renast händer är Lotta Gröning. Efter den likt rikstidningar parallella comebacken, från röd till blåare, i Norrbotten talar hon med modig och ensam röst i Norrbottens-Kuriren kring regionfrågan under rubriken – Tryggare och lyckligare med regioner?
Hennes huvudtes är att regionivrarna inspireras av industrins idéer om stordrift och platta organisationer. Typ Toyotas ”Lean production” som händelsevis också just nu högt predikas (även om Gröning inte nämner det) av sjukvårdens organisationsorakler. Gröningartikelns slutord:
Men självklart är det så att ju större och rationellare den politiska makten blir, desto mindre behöver den ta hänsyn till den lilla enskilda människan.
I Norrbotten har nio av tio tagit regionavstånd i opinionsundersökningar utan att varken journalister eller andra intresserat ställt frågan varför.
Blir det Lotta Gröning eller någon annan etablerad journalist som blir först med att ännu tydligare beskriva det många redan sett och förstått?
Hur drivkraften för landstingsrådet Kent Ögren (S), hans gelikar i andra landsdelar och hans egna vapendragande tjänstemän (med låtsas-Jerry-Nilsson som frontfigur) inte är fullt så diffus – mer makt till oss men mindre åt folket – den är mycket mera robust och handfast än så.
Ett förtvivlat försök från ett, i likhet med alla övriga, djupt korrumperat och vacklande landstings sida att konsolidera sina affärsmetoder och nätverk. Sist och slutligen hoppet om överlevnad.
Med business as usual.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s