Skitstormen


En våldsam debatt rördes upp av Bengt Ohlssons artikel i DN på temat – Måste kulturen vara vänster? Jag har försökt replikera hans slutreplik i samma tidning med det väntade resultatet att tidningens kulturchef, Björn Wiman, tackade nej med motiveringen att han var trött på debatten:

Skitstormen

En skitstorm anser Bengt Ohlsson blåser efter DN-artikeln där han reste frågan – Måste kulturen vara vänster?
Hans sammanfattning av den känsloladdade debatt som följde landar i att landets kulturelit knappast präglas av tolerans och att polariseringen är påfallande. På mitten av skalan, Jimmie Åkesson – Sven Wollter, finns bara öken.
Mest ilska och hat men även anonyma kärleksförklaringar följde. ”Sussies” berättelse exempelvis om hur artikeln stärkt hennes självkänsla och bekräftat att vänster och medmänsklighet inte nödvändigtvis är synonymt.
Ändå skyggar Ohlsson bakom omskrivningar som ”problemformuleringsprivilegium” när han behandlar stormens syften. Fast han alldeles tydligt har förstått hur mobbardrevet förs för att skrämma från Wollter- till Åkessonsidan sugna överlöpare.
Därmed missar han kanske chansen att blåsa fyr i den högintressanta diskussion som även andra samtidsfenomen vidrört – Juholtdrevet exempelvis. Om vad som händer när maktbalanser hotas. Kring mobbarnätverkens drivkrafter och metoder.
Vilken snuttefilt som hotade att ryckas undan för kulturetablissemanget om svaret på frågan blivit – Ja, kulturen kan vara höger – är uppenbart: Kontrollen över cash flow.
Vad ”Sussie” berör har också en större dimension. Den att samma krafter som mobiliserar hat mot Ohlsson är samma slags fast ekonomiskt mycket starkare på andra arenor där skattepengar fördelas. Vården, skolan och omsorgen är några exempel.
Här är jämfört med kultursfärens enkla och polariserade värdeskala mönstren dessutom mer komplicerade och svåra att genomskåda.
Men mobbarna och metoderna är av samma slag. ”Sussisarna” är många gånger fler som kurar under samma förtryck – problemformuleringsprivilegiet – riktat mot var och en av oss som påpekar att skattepengar kunde och borde användas på annat och bättre sätt. Som får oss att krympa och tystna, precis som Sussie, när de starkaste medmänniskorna slås av skitstormen.
Därför Bengt Ohlsson och alla andra: Släpp stormen fri, ut i offentligheten!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s