Livsfarligt sjukhus


En artikel i dagens NSD beskriver hur flygledare i Kiruna för andra gången på tio dagar tvingats öppna flygplatsen nattetid för att möjliggöra flygtransport av patient. Andra gången krävdes polishandräckning. Under fyra timmar har två försök från mig att kommentera artikeln bland läsarkommentarer stoppats. Jag har därför krävt ansvarig utgivares förklaring samtidigt som jag skickat nedanstående debattinlägg:

Livsfarligt sjukhus

Två gånger på tio dagar har flygledare vid Kiruna flygplats tvingats öppna flygplatsen nattetid för att möjliggöra transport av livshotande sjuk patient. Andra gången krävdes polishandräckning.
Förklaringen den att Trafikverket i samråd med landstinget beslutat att hålla Gällivare flygplats öppen dygnet runt men inte Kirunas. Därför att Gällivare är ett länsdelssjukhus men Kiruna ett så kallat närsjukhus. Vad som är skillnaden har aldrig klarlagts, förrän nu möjligen.
Om medicinskt ansvariga därför tror att patienter aldrig söker Kiruna sjukhus med sjukdomar av den art och grad att skyndsam transport till annan vårdinrättning krävs – tillsammans med kvalificerad personal dessutom – eller om man helt enkelt kalkylerar med ett visst antal förlorade liv och undvikbar invaliditet i besparingssyfte har ännu inte framgått.
Med andra ord om politiskt, administrativt och medicinskt ansvariga är djupt och räddningslöst okunniga eller om man med berått mod bryter mot Hälso- och sjukvårdslagens portalparagraf?

3 § Varje landsting skall erbjuda en god hälso- och sjukvård åt dem som är bosatta inom landstinget.

Vad som är orsaken måste skyndsamt redas ut, ansvar utkrävas och politiska beslut fattas som återställer en fungerande operativ ledning för sjukvården i Norrbotten.
Den som lever upp till minimikraven, att man begriper och respekterar portalparagrafen ovan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s