Kim Jong-Un


Replik till Norrbottens sjukvårdsparti skickad till NSD och PT

Kim Jong-Un (K-Ögren-Un?)

Föga överraskande, sedan proppen försiktigt dragits ur av Stefan Tornberg (C) blir Sjukvårdspartiet andra partiet ut i den sedan valet helt döda men nu återuppståndna sjukvårdsdebatten.
Inlägget är skojigt eftersom man jämför Norrbotten med Nordkorea. Varför framgår inte riktigt men att ledarskap och demokratisk mognad uppvisar vissa likheter kan säkert fler skriva under på.
Sjukvårdspartiet, liksom tidigare Centern, tycker tydligen lika lite om närsjukhusomskyltningarna i Kiruna, Kalix och Piteå som man ogillar tanken på att bilda region med Västerbotten, Örnsköldsvik och Sollefteå, alltså regionmodellen för dagen.
Att K-Ögren-Un, eller vad landstingets store ledare skulle heta på koreanska, är den främsta måltavlan för sjukvårdspartiet är kanske inget nytt men samtidigt riktas också en bredsida mot de andra oppositionspartierna. Varför framgår inte helt?
Förklaringen till C- och NS-utspelen är troligen den att motståndet mot operationsnedläggningarna i Kalix och Kiruna varit oväntat starkt och att politikerna med våtast slickade fingrar inte riktigt längre litar på att tre sjukhus kan läggas ned i smyg utan farliga opinionsyttringar och tappade röster för alla politiska medlöpare. Även om medier fortfarande helt stöder nedtystningen.
Frågan är därför inte längre om utan när den stora proppen lossnar, debatten landar i verkligheten och i frågan: Är det en bra idé att undan för undan lägga ned tre sjukhus, för knappt halva länets befolkning, och sedan ”outsoursa” allt som Sunderby sjukhus inte klarar att ta över till privata entreprenörer (läs Hermelinen) i residensstaden?
Vad gäller närsjukhus, som ingen i Sverige officiellt vet vad det är men där tillgänglig information trots allt ger en ganska tydlig bild, ligger den idag så populära jämförelsen mellan vårdsäkerhet och civilflyg nära till hands:
Det flygbolag som lanserade ”närflyg” som affärsidé, med besparingar på allt – billiga ryska piloter exempelvis – utom chefer och övrig administration skulle snabbt mötas av konkurs.
Samma gäller närsjukhus. Den enda möjligheten med utsikt att lyckas är att sälja konceptet till Nordkorea. Lokalpressen kunde följa och rapportera från resan:
Kim Jong-Un möter K-Ögren-Un. Broderfolken jublar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s