Dödsdansen


Replik till dagens två PT-insändare. Skickad till PT i förhoppning om publicering nyårsafton:

Dödsdansen

SALSA heter projektet i Stockholms läns landsting med syfte att öka överlevnaden och minska invaliditeten efter hjärtstopp, bland annat genom att involvera räddningstjänsten som ofta når dessa patienter snabbare än ambulanssjukvården, t.o.m. i storstad. I Stockholm har på det sättet överlevnaden fördubblats, låt vara från ganska låg nivå jämfört med förebilderna i Norge och USA.
Att professor Leif Svensson, ordförande i svenska hjärt-lungräddningsrådet finner vårt landstings nej till liknande initiativ från räddningstjänster i vårt län svårbegripligt är lätt att hålla med om.
Centerpartiets gruppledare i landstinget, Stefan Tornberg, tangerar från helt annat håll samma fråga när han först ut bland ledande politiker ifrågasätter nedläggningen av operationsavdelningen i Kalix, som är nästa steg i närsjukhusomvandlingen av tre av länets sjukhus. I storleksordning Piteå, Kalix och Kiruna. En av konsekvenserna sedan fem sjukhus reducerats till två är att ambulanssjukvården, även efter massiv förstärkning av resurser, får ännu svårare att klara kvalitetsmålen för tiden från larm tills ambulans anländer hos patient. Vilka särskilda konsekvenser norrbottnisk geografi medför förstår de flesta. Nu också Stefan Tornberg.
Det är alltså inte salsa landstingsledningen bjuder upp t.ex. fyrtiotusen pitebor till den dag PÄS omvandlats till närsjukhus.
Det är Kent Ögrens och landstingsledningens variant på Timbuktus Dödsdansen:
Det här är dödsdansen det är en sista chans
Det här är fem i tolv valsen på klippans kant
Det här är bom shackattack hej och sen är det slut
Så jag sätter den och njuter varenda minut
Jag tror väl inte vi kan göra något annat (x3)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s