Kulturvård


En ny röst har tillförts sjukvårdsdebatten, Bernt Adolph, kulturvårdare i Arjeplog. Nedanstående replik har skickats till PT:

Kulturvård

I den fortsatta PT-debatten om läkarbemanning dygnet runt i Arjeplog har Bernt Adolph tagit till orda. Lika upprörd han som alla andra Arjeplogare efter landstingsledningens möte med allmänheten där bland andra budskapen framfördes att både kvalitet och trygghet ökar om läkararbete koncentreras till kontorstid; att dagens läkare ändå är för lata och att konkurrensverket förbjuder.
Samtliga argument torpederas fullständigt av kulturvårdaren Adolph, bland annat med hjälp av den lagtext till vilken landstingsrådet Kent Ögren (S) hänvisat. Särskilt skoningslöst förintar han manipulationsförsöken med hjälp av ordet trygghet.
Att den i hela landet från sjukhus avlägsnast belägna vårdcentralen berövas tillgång till läkare dygnet runt är förstås alldeles fel.
Det vet Adolph och alla andra i Arjeplog men inte Kent Ögren. Inte någon annan landstingspolitiker, tjänsteman eller medicinskt sakkunnig heller för den delen. Alla tiger. Fortsatt diskussion kräver därför att frågan ställs och besvaras hur landstingsledningen kan hitta på något så urbota dumt? Svaren måste ges på två plan, nationellt och regionalt.
I hela landet pågår arbetet med att montera ned sjukvård till förmån för andra prioriteringar. Vilka talar man så tyst som möjligt om. Resultaten avläses överallt bland annat i stadigt minskad andel personalkostnader och i havererade landstingsbudgetar. I medier redovisas sedan resultaten för enskilda – där dog en till i onödan!
Ingenstans förs någon offentlig diskussion kring mekanismer och samband. Den som skulle leda till slutsatsen att landstingen allt sämre fungerar som huvudmän för sjukvård därför att man mer och mer fokuserar på rollen som täckmantel för organiserad skattefinansierad ekonomisk brottslighet. Bara på det sättet kan också den märkliga tystnaden från alla på insidan förklaras. De allra flesta skrämda därtill.
Det regionala mönstret förklaras i sin tur av att landstingen i landets ytterändar – i nord och i syd – här har förfallet nått längst varför man helt verkar ha tappat fotfästet.
Värt att notera är hur mönstret från Arjeplog där hittills en politiker öppet har satt ned foten, Per-Gunnar Sandström, senior socialdemokrat, återfinns nationellt. Hittills har endast en tydligt och klart deklarerar att landstingen måste läggas ned och ersättas av något bättre, Göran Persson, f.d. statsminister.
Vackert vore, den dag historien skrivs ned om tio år eller så, att vi kommer minnas Arjeplog som platsen där återtåget startade. Revolutionen för alla som så vill.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s