Kopernikus och sjukvården


Skickat till Läkartidningen:

Kopernikus och sjukvården

Skolbarn i hela världen får i sin historieundervisning lära sig hur medeltidens människor trodde att världen var platt och att solen kretsade kring jorden. Ända tills Kopernikus påstod motsatsen. Hur Christoffer Columbus besättning därför var övertygad om att de skulle störta utför kanten på världsalltet istället för att upptäcka den nya världen.
I själva verket visste Columbus och människor med kunskap redan flera tusen år före honom att jorden var rund. Skrönan uppstod på 1830-talet samtidigt i Frankrike och i USA. Den heliocentriska världsbilden – att jorden snurrar runt solen istället för tvärt om – tvekade Kopernikus länge med att presentera. Av sund respekt för inkvisitionen.
I vårt land matas människor med budskapet att sjukvård bedrivs bäst med så lite kunskap som möjligt. Sjukhus skall i möjligaste mån ersättas av öppenvård; sjukhusarbete övertas av akutläkare utan specialistexamen; vården i möjligaste mån undvika diagnostik och andra fördyrande åtgärder.
Därför inträffar regelbundet katastrofer. Gravida skickas inte från mödravården till sjukhus när sparkarna i magen tystnar. Unga människor nekas ambulans eller skickas från jourcentraler och akutmottagningar hem för att dö. Den allmänna debatten handlar om offentligt eller privat. Ifall ekonomisk vinst förbättrar sjukvården eller tvärtom.
Egentligen handlar det om något annat: Om att svensk sjukvård sakta men säkert kastat vår heliocentriska världsbild i sjön. Den som innebär att god sjukvård cirkulerar kring kunskap, inte tvärtom. Liksom jorden kretsar kring solen, inte tvärtom.
Landsting och regioner som hårdast har satsat på vårdval, bara en av de frälsningsläror som blomstrar i förfallet, är idag särskilt utsatta. Oreglerad expansion av privata vårdcentraler har fått kostnader att explodera. Okunniga politiker och tjänstemän försöker stoppa blödningen med planlös slakt av sjukhusresurser, det säger deras profeter går utmärkt. När verkligheten grinar dem i ansiktet – i Varberg exempelvis – behandlar man kritiker på samma sätt som förr den katolska inkvisitionen gjorde.
Liksom Kopernikus lär vi oss hålla tyst.
Igen tror alltfler därför att jorden är platt. Förvissade om att vården stadigt närmar sig kanten och snart tippar över.
Ingen – fast alla med kunskap vet – berättar varför eller ens att sjukvården egentligen är alldeles rund.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s