Elfte timmen


Text skickad till Sydsvenskan med anledning av den i region Skåne extraordinära utvecklingen:

Elfte timmen

Tre snart pensionerade sjukhuschefer, ordinarie Bent Christensen och två biträdande Claes Arén och Thomas Ekström, propagerar i elfte timmen för ett nytt förslag för den specialiserade sjukhusvården i Skåne. Ett helt nytt sjukhus vill man ha, inte i Malmö eller Lund men ytterligare ett med de två gamla reducerade till närsjukhus. Vad det i sin tur betyder vet ingen.
För säkerhets skull preciserar Bent Christensen detta ännu tydligare. Det nya specialistsjukhuset bör av forskningsskäl ligga i Lund och inte som det tidigare hetat i Malmö.
Utspelet bör ställas mot politikernas tidigare försäkran om att ett nytt sjukhusbygge inte är aktuellt. Mot Christensens sista tjänstemannautspel före pensionen där han presenterat åtta task forces inspirerade från amerikansk sjökrigsteminologi. Av dessa kan nämnas stängd akutmottagning i antingen Malmö eller Lund och massavskedade läkarsekreterare och akutläkare, sistnämnda dock endast i Lund eftersom Malmö inte satsat på denna resurs. 450 miljoner skall sparas årligen
Hela havet stormar uppenbart.
Vilket alltså inte hindrar avgående chefstjänstemän att presentera förslag om ytterligare ett sjukhusbygge för femton miljarder kronor!
Det är inte lätt att vara sjukvårdspolitiker i regionen om man inte gillar karusell.
Att vara sjuk skåning är inte heller så enkelt.
Men vad handlar allting om egentligen? Inte sjukvård i alla fall.
Det senaste utspelet är en sparkad och förnedrad sjukhusdirektörs hämnd mot regiondirektören Sören Olofsson och mot ledande politiker. En regiondirektör som i sin tur använder sin sista tid i organisationen till att tömma ”kassen med penger” som Christensen vackert tidigare uttryckt det i väntan på silkessnöret. Framför allt genom köp av konsulttjänster så mycket han orkar. Mot återbäring självklart.
Vad Pia Kinhult (M) och övriga ledande politiker har i kikaren får vi småningom se. Frånsett att sköta chefstjänstemännens utmönstring så snyggt som möjligt och att till varje pris undvika skandal.
Vilket till syvende och sist är upp till medierna att bestämma?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s