Trekant eller ormgrop


Utspelet från M och FP om region Botten utan väderstreck har nästan förbigåtts av medier. För sin pinsamhets skull kanske?
Nedanstående text har skickats till debattsidor och ansvariga utgivare med uppmaning om skärpning:

  Trekant eller ormgrop

  De tidigare enda två motståndarpartierna i Norrbottens landstingsfullmäktige till regionsammanslagning, M och FP, har gjort halt och kovänt. Vad som orsakat kovändningen har ännu inte framgått eftersom ingen offentligt har ställt frågan.
  Vad som troligen delvis har inspirerat gruppledarna Mattias Karlsson (M) och Jens Sundström (FP) att tillkännage omvändelsen är landstingen i Jämtland och Västernorrlands avsiktsförklaring att bilda egen region utan universitetssjukhus. Kanske Karlsson och Sundström inte vill bli lämnade på perrongen när regiontågen går. Med pengarna kantänka. Folkpartiets näst senaste ståndpunkt hette förresten Region Norrbotten, samma lösning som Gotland och Halland valt och snart även Jönköping. Varför den är ute har heller inte framgått?
  I Västerbotten är politikerna inte ett dugg intresserade av att bilda länet och landstinget Botten utan väderstreck. Man vill baxa övriga två upp på spåret innan regiontåget startar. Fast jämtar och västernorrlänningar inte vill.
  Orsaken är helt säkert den att Västerbottenspolitiker förstått hur regionsjukhuset, Norrlands universitetssjukhus som det heter, inte överlever som högspecialiserat sjukhus med nästan halverat patientunderlag. Att några landstingspolitiker i norr återstår med förankring i verkligheten är en tröst.
  I Norrbotten har en trekant bildats mellan två överst nämnda herrar och landstingsrådet Kent Ögren (S) som utbrast – En glädjens dag!
  Några andra reaktioner har ännu inte registrerats vilket kanske är naturligt i ett län där tidigare opinionsundersökningar visat hur nio av tio väljare är emot regiontanken. Underlig är ändå tystnaden kring den största föreslagna samhällsförändringen på flera hundra år.
  På kort sikt är den mest nyfikna politiska frågan:
  – Blir trekanten en ormgrop eller blir den det inte?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s