Stentrollen


Text skickad till TV 4 , Nordnytt och NSD debatt efter reportage i TV 4 Luleå:

  Instängd av landstinget

  Tv 4 Norrbotten har tagit täten för granskandet av landstingets oförmåga att rädda liv när man berättar hur räddningstjänsten i Luleå inte tillåts hjälpa till i väntan på de ambulanser som nu för tiden dröjer – vid hjärtstillestånd exempelvis – och om ambulans och helikopter som inte finns att få för Kalixbor med livshotande åkommor. Instängda är allihop av landstinget.
  Fler helikoptrar blir det inte, meddelar länschef Håkan Hellgren, de kostar för mycket – 40 miljoner per år. Att priset innefattar en nästan helt onödig narkosläkare samt andrepilot och även i allt övrigt kunde kvala in som den dyraste och sämsta offentliga upphandlingen i sjukvårdens historia berättar han inte. Inte heller hur indragna narkossköterskor vid de tre låtsassjukhusen i Kalix, Kiruna och Piteå gör att alternativ till helikopter saknas för patienter som behöver större färdigheter än ambulanssköterskornas på vägen mot det egna eller till sjukhus med större resurser. Narkosläkarna? De får inte lämna sjukhuset.
  Han berättar heller inte hur situationen ytterligare förvärras när intensivvårdsavdelningarna försvinner därför att då kommer en ensam narkosläkare med enkel transportutrustning och otränad personal till förfogande få vänta ännu längre på ambulans eller helikopter därför att landstingets konsekvensberäkningar för den medicinska akutsjukvårdens kommande förändringar är lika verklighetsfrämmande som när samma genomfördes inom den kirurgiska.
  Att paniken ändå sprider sig bland politiskt, administrativt och medicinskt ansvariga är den enda rimliga förklaringen till landstingsrådet Kent Ögrens vägran att låta räddningstjänsten i Luleå och Boden sträcka sin hjälpande hand till ambulanssjukvården i Södra Sunderbyns omgivningar. Trots att det är gratis.
  Den som är tillräckligt rädd säger nej utan att tänka efter. När paniken är total blir reflexen – stäng in, lås dörren och medge ingenting. Särskilt ifall något går fel, om någon i onödan dör.
  När öppnas och vilka öppnar glaslandstingshusets mörka fönster och dörrar på vid gavel för att vädra och lyfta fram trollen så de av solljuset förvandlas till sten.
  Så att människorna i Norrbotten slipper vara lika rädda och arga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s