Glädjens dag


Text skickad till fyra tidningar, VF, Norran, PT och NSD med anledning av utvecklingen i regionfrågan längst i norr:

Glädjens dag för Bottningarna

– En glädjens dag.
Det utropar Norrbottens förste landstingsråd, Kent Ögren (S), efter beskedet från den tidigare oeniga oppositionen kring frågan om storregion i nordligaste Sverige. Sedan de två motståndarna, M och FP, rensat ut sina dissidenter har även de nu inordnats bland regionkramarna.
I det andra länet, Västerbotten, råder sedan tidigare politisk harmoni i frågan även om man länge hoppades övertyga Jämtland och Västernorrland som nu slutgiltigt stängt dörren för den regionbildning som är minimiförutsättning för ett fungerande regionsjukhus.
Att glädjen är stor i landstingshusen är inte konstigt eftersom båda annars präglas av ekonomiskt missmod och besparingsprojekt som man önskar minsta möjliga publicitet kring. I Västerbotten handlar det än så länge om sönderslagen geriatrisk vård och indragna glesbygdsambulanser. I Norrbotten om närsjukhus, d.v.s. drömmen om att överlåta tre sjukhus i primärvårdens regi för att spara en kvarts till en halv miljard årligen. Detta i ett län med etthundrafemtio distriktsläkarvakanser särskilt uttalat vid vårdcentralerna där sjukhusliknande vård redan bedrivs på så kallade obsplatser. En företeelse okänd i Västerbotten. Än så länge.
Vad som väntar Norr- och Västerbottningarna, i framtiden förslagsvis kallade Bottningar, och vad tjänstemän och invigda politiker redan febrigt planerar är följande:
Att primärvården i tillägg till befintligt uppdrag successivt övertar ansvaret för alla sjukhus utom regionsjukhusen i Umeå och Sunderbyn med hjälp av begränsad budgetökning för primärvården och miljardbesparingar på sjukhusen.
Konsekvensen blir, så fort planerna genomskådas, katastrof för Bottningar i behov av sjukvård därför att sjukhusen töms på kvalificerad personal, inte bara läkare, följt av primärvården. Sistnämnda eftersom primärvårdläkare kommer vägra ta ansvar för vård man saknar utbildning och kompetens för men också därför att sönderfallande sjukhus omedelbart får konsekvenser för primärvårdens funktion. Vilket redan är helt tydligt i Norrbotten och snabbt kommer drabba de södra Bottningarna med, än så länge, en av landets bäst fungerande primärvårdsorganisationer.
Intressant är att tydliga tecken på Norrlands universitetssjukhus sönderfall redan föreligger. Ett sjukhus som förbereder sig på att fyrtio procent (Jämtland och Västernorrlands befolkning) delvis eller t.o.m. helt bortfaller som underlag för den högspecialiserade sjukvården.
Det sedan decennier känsligaste lackmuspapperet för ett sjukhus funktion och framtidstro är anestesiläkartillgången som i Umeå nu befinner sig i fritt fall. Tiggarbrev med budskapet – kom hit! – har därför skickats till landets alla narkosläkare. Korrekt information om framtidsförutsättningarna bifogades inte.
Glädjens dagar firas på landstingshusen sedan den politiska enigheten blivit total och spåret mot framtiden synes spikrak med parollen:
– Mindre pengar till sjukvården och mer till oss!
Sörja månde Bottningarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s