Ut ur garderoberna


Efter Dagens Nyheters aktuella artiklar om personalkrisen vid akutmottagningen på Karolinska sjukhuset i Huddinge har nedanstående text skickats. Inte till DN men till Aftonbladet som är enda rikstidning som idag verkar våga diskussionen. Rimligvis har detta också samband med de ökade redaktionella ansträngningar som tidningen visar upp i sina beskrivningar av det svenska sjukvårdsförfallet, särskilt inom psykiatrin.

Ut ur garderoben

När medier berättar om den nya personal- och patientsäkerhetskrisen vid Karolinska sjukhusets akutmottagning i Huddinge är mönstret det idag välkända:
Personal framför kritiken anonymt. Ansvariga tjänstemän förnekar problem. Politiker gömmer sig. Tydligt är att:
Svensk grundlag – Yttrandefrihetsgrundlagen – med sitt repressalieförbud fungerar dåligt för sjukvårdsanställda.
Hälso- och sjukvårdslagen, särskilt Lex Maria och avvikelserapporteringssystemet som anvisar personal att påtala eller till Socialstyrelsen anmäla förhållanden som innebär risker för patienter, fungerar inte.
En ledningskultur bland medicinskt ansvariga tjänstemän har utvecklats – neka till allt, avslöjas du fortsätt att neka – som liknar den organiserade brottslighetens.
Sjukvårdspolitiker visar större respekt för den kulturen än för både sin personal och sina väljare. Eller också är de rädda?
Slutsatsen – Något är ruttet inom svensk sjukvård – är oundviklig men även den att vi står inför ett vägval där det ena – att fortsätta som förut – knappast längre existerar.
Två nyckelpersoner har redan försiktigt signalerat förändringsvilja. Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro och socialminister Göran Hägglund (KD).
För att bredda den nya men ännu mycket smala förändringsvägen krävs öppen diskussion kring varför repressalieförbudet och Lex Maria inte fungerar och om sambanden. Sedan kanske fler sjukvårdspolitiker törs tassa fram ur garderoberna.
Tills dess vilar ansvaret tungt på den tredje statsmakten – på medierna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s