Usain Bolt prejudikatet


Efter friande dom i Astrid Lindgrenmålet har den offentliga diskussionen, om möjligt, ytterligare ett snäpp havererat. Denna text erbjöds Aftonbladet som har tackat nej.
Usain Bolt prejudikatet

I det lättade allmänna tonläget efter frikännandet av den dråpmisstänkta narkosläkaren låter etikprofessorn Torbjörn Tännsjö desto mera pressad.
– Ett nederlag är det. Nu vågar läkare inte erbjuda tillräcklig smärtlindring längre till döende patienter.
Obegriplig är slutsatsen ytligt ställd mot friande dom och Socialstyrelsens tidigare utredning som inte kunde förklara varför läkemedlet kunde påträffas hos flickan men vars slutsats var samma – allt har gått rätt till.
Felet enligt Tännsjö – att åklagaren är galen och åtalet borde vara ogjort – håller inte heller.
Mot slutet av rättsprocessen öppnades två nya vägar mot frikännande: Att läkemedlet getts efter döden eller att koncentrationen i flickans blod var så orimlig att den måste vara fel – Som om Usain Bolt kunnat springa 100 m under 2 sekunder – löd den liknelse som indirekt sedan blev friande domskäl.
Priset dock högt. Personal tvingades medge det man tidigare för Socialstyrelsen tydligen förteg – att läkemedlet getts men inte just innan döden utan upprepat veckorna före utan att registreras i journal, ett helt otänkbart scenario på en svensk intensivvårdsavdelning. Narkosläkarens kommentar direkt efter slutförhandlingarna löd – vi måste vara beredda på att detta kommer att hända igen.
Den oundvikliga slutsatsen blir att några eller alla i ansvarig ställning ljuger.
Allra olyckligast är hur Usain Bolt kan användas som prejudikat vid framtida rättegångar på anhörigas misstanke om att patienters liv förkortats med hjälp av läkemedel. Då gäller för läkare och andra – fläska på och se till att blodkoncentrationen vid eventuell rättskemisk analys blir tillräckligt hög så klarar du dig.
Länge kommer Astrid Lindgrenrättegången att kasta otäck skugga över landets sjukvård.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s