Mjölkkossan


Debattartikel skickad till Aftonbladet:

Mjölkkossan

Hälften av alla läkare i Varberg överväger säga upp sig enligt uppgifter i Läkartidningen. Samma antal som i brev till läkarförbundets ordförande påtalade konsekvenserna av de olagliga och omoraliska åtgärder region Halland riktade mot huvudskyddsombudet och sjukhusläkarordföranden Thomas Zilling för att förmå honom att säga upp sig.
Omvandlingen av landstingen till större organisatoriska enheter – regioner – kommer innebära bättre men glesare specialistsjukvård och fler administratörer enligt nylig DN-artikel.
Upprop mot administrativa påbud har enligt NSD startat bland det krympande antalet distriktsläkare i Norrbotten. Patienters livsstil måste utredas och registreras vid varje läkarbesök, om inte minskar vårdcentralernas intäkter.
Det är några beskrivningar av en sjukvård som överallt i landet krymper med motsvarande expansion av administrativa kostnader och resurser. Samtidigt exploderar mediernas rapportering kring konsekvenserna av utvecklingen. Allra tydligast i kvällstidningar som varje vecka publicerar nya namn och ansikten på offren.
Frågan är därför när den dagen gryr då drivkrafterna exponeras offentligt? Drömmen bland ansvariga politiker och tjänstemän om att alla landets länsdelssjukhus – inte bara i Varberg – kan omvandlas till billiga närsjukhus och pengarna istället användas till ännu fler administratörer. När sätter landets primärvårdsläkare stopp för utvecklingen att steg för steg reduceras till lekledare för administrativa påhitt från undersysselsatta tjänstemän? När tvingas politiker förstå hur utvecklingen inte leder till katastrof, den är här? När uttalar någon tongivande politiker tydligt att utvecklingen måste brytas?
När gryr dagen då Fredrik Reinfeldt, Håkan Juholt eller någon av de bådas efterträdare säger att landstingens och jättelandstingens tidevarv närmar sig sitt slut? Att sjukvården i framtiden bör styras av staten med direktivet till sina ämbetsmän att sjukvården inte får användas som mjölkkossa för ett ständigt växande antal administratörer och deras kamrater i konsult-, bemannings- och sjukvårdstjänstebrancherna?
Blir det Fredrik, Håkan eller någon annan, det är frågan?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s