Ett bra jobb


Nedanstående text skrevs dagen efter slutplederingarna i Astrid Lindgrenrättegången där Läkartidningen samma dag publicerade en intervju med narkosläkaren. Den har som vanligt erbjudits och refuserats av DN debatt.

Ett bra jobb

– Vi gjorde ett bra jobb.
Så lyder narkosläkarens sammanfattning i en intervju med läkartidningen efter Astrid Lindgrenrättegångens slutpläderingar där åklagarsidan yrkar på minst ett års fängelse för dråp, d.v.s. lägsta tänkbara straff därför att ”handlingen skett utifrån stark medkänsla med barnet och föräldrarna”.
Försvarets yrkande är att läkaren frikänns därför att det inte bortom varje tvivel kan visas att narkosläkaren injicerade; att injektionen därför ledde till döden; att den uppmätta läkemedelskoncentrationen var korrekt.
– Som om en rattfyllerist kört bil med 35 promille alkohol i blodet?
Särskilt tankeväckande är slutrepliken i intervjun med läkaren.
– Vi har varit ovana med detta i Sverige, men det kommer att hända igen.
Sålunda får svenskarna, oavsett utfall i domstol, stålsätta sig och vara beredda på att det igen kan och kommer hända att människor dör på intensivvårds- och andra vårdavdelningar med obegripligt höga och dödande koncentrationer sömnmedel i blodet.
Utan att läkemedlet har registrerats i journal; utan att någon har injicerat; där tillsynsmyndigheten igen försäkrar att alltsammans skett enligt vetenskap och beprövad erfarenhet; och där absolut ingen bör ställa följdfrågan – varför?
Redan i början av rättsprocessen för snart tre år sedan väcktes farhågor för hur Astrid Lindgrenrättegången kunde skada förtroendet för vården i livets slutskede.
Dags kanske för förnyad debatt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s