Juridisk person eller ideell förening


Med anledning av Dagens Nyheters granskning av idrottsföreningars kläd- och annan försäljning och Mårten Schultz krönika i samma tidning har nedanstående text skickats till DN-debatt:

Juridisk person eller ideell förening?

Som juridisk allmänbildare och krönikör i Dagens Nyheter framför Mårten Schultz, professor i civilrätt, önskemål om att ”juridiska personer”, i detta fall staten, anammar vanliga personers förmåga att säga förlåt. Detta med bakgrund av utredningen – Barnen som samhället svek – och regeringens underlåtenhet att följa förslaget om ekonomisk ersättning till de svikna barnen.
DN har tidigare också berättat om hur många andra svenska barn idag tvingas sälja underkläder med mera för föreningars räkning som villkor för medlemskap. Hur dessutom vinsten från den skattebefriade försäljningen mycket sparsamt återinvesteras i samma barns hälsofrämjande aktiviteter.
Nyckelbegreppen bakom dessa två till synes disparata men obehagliga fenomen är just juridisk person respektive ideell förening. En välgärning vore därför att Schultz använde sin expertis till att reda ut begrepp och samband.
Ett lekmannaförsök med Wikipedias hjälp lyder:
Juridisk person avser sammanslutning med egen rättskapacitet och -skyldighet. Exempel är myndigheter, aktiebolag, ekonomiska föreningar med flera.
Ideella föreningar saknar motsvarande reglering, trots regelbundna hundraåriga försök att ändra på saken, vilket anses bero på motståndet från fack- och idrottsföreningar. För ideell förening räcker att anta stadgar för att bli juridisk person. Affärsdrivande ideell förening räknas däremot som ”oregistrerad ekonomisk förening” och är inte någon juridisk person. Konstruktionen medger möjlighet för ideella föreningar att fritt uppträda som juridisk person när detta ger fördelar men också att när som helst avstå för att undgå kontroll eller rättslig granskning. Därför kan ideella föreningar bedriva oavlönat barnarbete utan rätt eller möjlighet för barn eller föräldrar att kräva återbäring eller ens redovisning av hur pengarna används.
Landets mäktigaste ideella förening heter Sveriges kommuner och landsting (SKL). Flertalet av landets politiker, alla utom Riksdagens, styr därför sin verksamhet med huvudsakligt stöd från en organisation som helt eller delvis står utanför laglig kontroll. Att det system och den moral som styrt landstingen och kommunerna i ett århundrade till sist har smittat av sig på statens politiker är, med tanke på rekryteringsvägar, kanske därför inte konstigt?
Kanske Schultz, som jag förstått honom, har rätt i att staten som juridisk person kan och bör med folkets hjälp förbättra sin medkänsla? Ännu hellre borde han uppmana Sveriges riksdag att snarast täppa igen det hundraåriga eller ännu äldre kryphål, som bland annat fostrar politiker dåliga på att säga förlåt, genom beslutet att göra alla dem som krävs till juridiska personer. Även helt och fullt alla ideella föreningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s