Fart under skrillorna


Skickat till Sydsvenskan:

Fart under skrillorna

Om Percy Nilsson käckt hade deklarerat – Med den nya hallen blir det elitserien direkt för Redhawks – skulle hela Hockeysverige skratta gott.
Lade han till – Vi byter ut halva laget, bara billiga spelare och truppen kommer att bantas, det spelar ingen roll – kiknade man.

När Sören Olofsson, regiondirektören, säger ungefär samma sak på riktigt skrattar ingen offentligt, allra minst sjukvårdsanställda.
Hur många som uppfattar regiondirektörens idéer för att lösa sjukhuskrisen vid Skånes universitetssjukhus som seriösa är därför svårt att veta?

– Om sex år har vi en till ny hall i Malmö, tills dess kommer resultaten att suga men sedan blir det fart under skrillorna, så kan regiondirektörens budskap enklast sammanfattas.

Eftersom utvecklingen samtidigt fortsätter oförändrat med att flytta verksamhet efter verksamhet, inklusive budget, från Lund till Malmö, med ögonkirurgin som mest aktuellt och tydligt exempel kan ytterligare en slutsats dras: Olofsson planerar den dag den högspecialiserade vården, fortfarande i huvudsak kvar i Lund, nått samma grad av förfall som bassjukvården att återanvända tricket – Huset i Lund är också för gammalt, för fult och för dåligt men när det nya i Malmö står klart, då blir det åka av.

Nuläget för ögonkliniken som under två års flyttarbete förlorat arton ögonläkare och många (hur många?) miljoner kronor, bland annat därför att den högspecialiserade delen havererat och intäkter från andra landsting fallit bort, skall enligt ledningens besked snart fullfölja flytten.
Fast ännu fattas det operationssalar och personal. Exakt när är därför oklart? Förresten kan delar ändå inte flyttas har man upptäckt.

Regionrådet, Pia Kinhult (M), har offentligt medgivit att förändringsprocessen inte fungerar särskilt bra och menar att ”top-down-metoden” skall bytas ut mot något bättre. Oppositionen har i sin tur deklarerat att regionledningen helt har tappat greppet om sjukvården.

Följdfrågor till den politiska ledningen och till oppositionen lyder:

– Tror ni på fullt allvar att sjukvårdens resultat står och faller med lokalerna i vilka arbetet bedrivs?
– Anser ni att det under rådande premisser är klokt att fortsätta det förändringsarbete som obrutet pågår? Är ni förresten informerade?
– Är det någon av er som vill satsa på spelarna istället?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s