Bästa cancervården


Socialstyrelsen har publicerat sina ”Öppna jämförelser” för landets cancervård. Norrbottens-Kuriren har redovisat resultaten lika uppseendeväckande konstigt som vanligt.
Artikel har skickats till tidningar och Nordnytt, inklusive till ansvariga utgivare med uppmaningen: Om detta måste vi våga tala.

Bästa cancervården?

I det vällovliga syftet att öka pressen på landets landsting att kvalitetsförbättra cancervården har Socialstyrelsen nyligen presenterat ”Öppna jämförelser av cancersjukvården 2011”.
Norrbottens-Kuriren är först ut av norrbottniska medier att tolka resultaten.
– Bäst cancervård i norr, heter rubriken.
Vad tidningen presenterar därunder är bröstcancervårdens resultat som genomgående ligger i landets framkant. Vilka resultat som väntar i framtiden sedan den framför andra ansvariga läkaren, Angelica Pannes, i protest flyttat från länet till Stockholm och Södersjukhuset återstår att se.
Några andra belägg för Kurirens rubriksättning är svåra att finna för dem som tar sig tid att läsa rapporten. Utom ett kanske. Även för andra cancerformer är länets ansvariga duktiga på att sitta i konferens.
Annars är det mest dyster läsning.
Norrbotten har landets femte högsta dödlighet i cancer. Vi är bland de sämsta på att erbjuda god smärtlindring till cancerpatienter i slutet av livet. Vi är det ena av två landsting som hittills har avstått att låta patienterna betygsätta vården.
Vi är bäst i landet på att erbjuda prostatacancerpatienter med låg risk meningslös men dyr så kallad scintigrafi (skelettröntgen) men sämre att regelbundet erbjuda kontroller. Hur och varför framgår inte?
Att korrekt tolka Socialstyrelsens rapport är förstås svårt, även för sjukvårdskunniga. Som utgångspunkt för en bred och öppen diskussion om Norrbottnisk cancervård, idag och i framtiden, är den ändå intressant och helt användbar. Särskilt intressant är frågan varför vi så markant skiljer oss från grannlandstinget Västerbotten vars regionsjukhus borde vara motor för den norra regionens cancervård och vars resultat övriga norrlandsting därför borde spegla. Så är det inte vilket också väcker följdfrågan – varför får Västerbottningarna bättre vård och dör mindre av cancer än övriga norrlänningar?
Att den enda av länets tidningar – borgerlig därtill – som hittills journalistiskt har kommenterat rapporten använder samma metodik som en gång de kommunistiska ländernas propagandabyråer – folkets hjältar har överträffat sig själva med igen fantastiska resultat – är lika förvånande som vanligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s