Egyptens gräshoppor


Efter ett av Sydsvenskan refuserat inlägg har regionledningen lanserat sitt förslag för att lösa krisen i Lund och Malmö.
Nytt debattinlägg nedan har skickats till Sydsvenskan.

Egyptens gräshoppor

Ett nytt men överraskande gammeltestamentligt spår öppnades av regiondirektören, Sören Olofsson, när diskussionen igen tagit fart efter sommaruppehållet om vägen ut ur den skånska sjukvårdskrisen. Eller storsjukhuskrisen som den kallas.
Sex svåra år blir det för Malmöborna, spår han, innan det nya sjukhuset tagit form som befriar folket från alla umbäranden som fram till dess kommer hemsöka Malmöiterna på samma sätt som i Egypten före det judiska uttåget för tretusenfemhundra år sedan. Eller när det var?
Sex år med grodor och gräshoppor.
Pia Kinhult (M), regionrådet, överraskar i motsvarande grad när även hon byter spår. Den högspecialiserade sjukhusvården är inget att längre tramsa om. Det blir kanske ett helt nytt ytterligare sjukhus istället för det senaste helt idiotiska förslaget om ett sammanslaget sjukhus mitt emellan Malmö och Lund. Kanske?
Under tiden fortsätter tjänstemännens idoga arbete med att överföra resurser och verksamhet från Lund till Malmö trots att det senare sjukhuset enligt regiondirektören inte klarar uppdraget för att huset är fel.
Samtidigt mörkar alla ansvariga vad det egentligen handlar om. Att orsakerna till den snabbt ökande patienttillströmningen till regionens storsjukhus inte är att patienter söker fel ”vårdnivå” utan att regionen vingklippt ett antal tidigare välfungerande akutsjukhus. I Trelleborg, Landskrona, Ängelholm och Simrishamn. Konsekvenserna blir fler så kallade sekundärtransporter till de kvarvarande ”riktiga” sjukhusen men framför allt att människor av ren självbevarelsedrift direkt söker den vårdinrättning man tror och hoppas motsvarar ens förväntningar.
Denna utveckling vill regionens ledande politiker och tjänstemän nu bryta genom att i tillägg till de fyra vårdnivåer för akut sjuka istället för tre som blivit resultatet av de senaste decenniernas utveckling, primärvård – reducerade länsdelssjukhus – riktiga länsdelssjukhus – universitetssjukhus, i framtiden blir en eller två ytterligare. Utöver fyra förstnämnda skall universitetssjukhusvården delas upp i canceruniversitetssjukhuset i Lund – det opererande universitetssjukhuset i Malmö – det högspecialiserade universitetssjukhuset var då?
Så har den utveckling som i minst två decennier tryggt vilat på förvissningen att människor är lätta att lura snart klättrat ytterligare en nivå högre, eller två.
Sydsvenskar, även utanför Malmö, bör i händelse av sjukdom bereda sig på ännu fler gräshoppor. I sex år eller ännu längre?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s