Gem och tsunamis


Replik skickad till Läkartidningen efter artikel av Åke Andrén-Sandberg:

Fler röster – replik till Åke Andrén-Sandberg

Förhoppningsvis bryts en barriär när Åke Andrén-Sandberg tar upp frågan vad som sker inom oss vårdarbetare i den verklighet som konsekvent tvingar oss välja den näst eller tredje bästa vårdlösningen för våra patienter.
– Vi sorterar gem när Tsunamin närmar sig, som Andrén-Sandberg vackert beskriver saken, samtidigt som vi vänjer oss att chansa och att ljuga.

Att vi öppet måste våga tala om problemen är lätt att hålla med Andrén-Sandberg om. Några tillägg till hans i övrigt utmärkta och uttömmande problembeskrivning kan behövas:
För det första hur systemet skyddas av en auktoritär och repressiv ledningskultur. Den som varje gång fel sker med en magnitud som leder till medial uppmärksamhet offrar enskilda. Den SOS-operatör i Stockholm som vägrade Emil Linell ambulans när hans mjälte spruckit. Den anestesiläkare som ensam ställs inför rätta efter dödsfallet vid Astrid Lindgrens barnsjukhus sedan ingen förklaring hittills har getts till den flera gånger dödliga koncentrationen av sömnmedlet Tiopental i barnets kropp. Den AT-läkare i Lund som nyss för mig berättade hur hon gavs skulden för det av Sydsvenska medier uppmärksammade sepsisdödsfallet.
En ledningskultur inom den svenska sjukvården så bortkopplad från modern kunskap om fungerande säkerhetssystem som över huvud taget är möjligt.
Den kulturen skyddas av en sedan decennier utvecklad terrorapparat som tas i bruk varje gång systemet hotas av ansvarstagande sjukvårdanställda som enligt gällande lagar och regler riktar sin kritik mot organisationsfel.
Den riktades nyligen till och med mot Thomas Zilling, ordförande för 17 000 sjukhusläkare och (tills dess) huvudskyddsombud i Varberg, sedan han kritiserat patientfarliga organisationsförändringar vid sjukhuset. Tidigare har samma eller liknande metoder använts mot hundratals andra, framför allt läkare och sjuksköterskor, runt om i landet i samma syfte. Att tysta kritik och skrämma så många som möjligt.
Också om detta bör vi äntligen tala. Med så många röster som möjligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s