Eiffeltornet


Debattartikel skriven och skickad till Sydsvenskan med anledning av veckans strömavbrott samt utspelet från 38 verksamhetschefer:

Eiffeltornet

Morgonen den sista juni 2011 slog veckans test av reservkraftsaggregaten ut all elektricitet under knappt femton minuter vid sjukhuset i Lund. Sjukhuset var utan reservkraft under nästan ett dygn och spaltmeter av undersökande journalistik har, än så länge, uteblivit.
Det som hände kunde egentligen inte hända.
Tidigare samma vecka protesterade 38 verksamhetschefer vid Skånes universitetssjukhus i Malmö och Lund mot fortsatta aviserade besparingar vid sjukhusen. Reaktionen från politiker blev en axelryckning.
Catharina Blixen-Finecke (M), ordförande för vårdproduktionsutskott och beredning menade att regionen enkelt sparar mer pengar vid de bägge universitetssjukhusen, ”bara man sparar rätt”.
Det är som om kommunpolitikerna i Paris lanserade besparingsidén att flytta femhundra av Eiffeltornets 12000 järnbalkar till angelägnare projekt med försäkran om att konstruktionens hållfasthet och skönhet inte alls påverkas. Att lika många tryggt kan besöka tornet som tidigare. Även efter femhundra flyttade balkar till.
Eftersom det som hände 30 juni i samband med test av reservkraften inte kunde hända är det osannolikt att det händer igen. På kort sikt i alla fall.
Vi får troligen aldrig veta varför?
Samtidigt händer regelbundet liknande inom sjukvården därför att balk efter balk tagits bort. Risken för att det händer som till slut väcker sådan vrede hos människor att krav ställs på genomgripande organisations- och attitydförändringar hos den politiska och administrativa regioneliten är överhängande.
38 verksamhetschefer bör tas på allra största allvar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s