Tand för tand…


78 läkare i Varberg har anonymt men med namnlista skickad till läkarförbundet i Stockholm krävt sjukhuschefen Anders Dybjers avgång sedan han med hot om avsked förmått sjukhusläkarföreningsordföranden Thomas Zilling att sluta sin tjänst.
Nedanstående artikel har skickats till Läkartidningen.

Tand för tand…

Närmast gammeltestamentlig ter sig 78 Varbergsläkares krav på sjukhuschefen Anders Dybjers avgång sedan han med hot om avsked provocerat fram sjukhusläkarordföranden och huvudskyddsombudet Thomas Zillings frivilliga uppsägning. Med 32 månadslöner i ersättning.
Sjukhuschefens huvud mot skyddsombudets.
Ännu starkare blir budskapet av att det framförs anonymt med namnlista tillställd Sveriges läkarförbund och med uppmaningen att förbundet vidarebefordrar kravet.
Ingen enskild läkare eller medlem vågar längre framföra organisationskritik utan risk att dela samma öde som Zilling.
Två nyckelfrågor reser sig i den fortsatta diskussionen. I Halland och i resten av Sverige:
– Varför tillät läkarförbundet Region Halland att skjuta budbäraren, som man själva rubricerade händelsen i en debattartikel i Dagens Samhälle?
– Vilket var budskapet som till varje pris skulle tystas ned?
Svaret på den första frågan? Därför att så har förbundet hundratals gånger tidigare agerat för medlemmar i liknande predikament.
Budskapet? Att strukturomvandlingen i Varberg, där exakt samma sker på många andra håll i landet, fast med blekare motstånd, är farlig för patienter och anställda. Att regionen skoningslöst ville kväsa upproret. Stämma i bäcken.
För att låta bäcken fritt brusa vidare och helst bli till flod krävs att 78 anonyma Varbergsläkare, tillsammans med andra medlemmar, får tydliga svar från Marie Wedin och övriga i läkarförbundets styrelse.
Helst med avsiktsförklaringen att förbundet i fortsättningen avslår påbuden från politiker och tjänstemän i regioner och landsting om hjälp att stämma i bäcken. Att förbundet från och med nu ställer sig på medlemmarnas sida. Och patienternas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s