Storm och samordning


I medier redovisas den revolt som länge kunnat förutses vid länssjukhuset i Sunderbyn. Socialdemokratiska ledamöter i landstinget har beordrats underteckna en text tillställd medier till försvar för sitt landstingsråd Kent Ögren – d.v.s. tjänstemännen – och nedläggningsplanerna nu maskerade med ordet ”samordning”

Texten nedan har skickats till debattsidor, medieredaktioner och ansvariga utgivare:

Storm och samordning

Vänsterpartisten Niklas Siréns avhopp från partistyrelsen, därför att han uppfattade den styrd utifrån i frågan om akutkirurgins vara eller inte i Kiruna, följdes av tystnad och ännu större kunskap bland norrbottningar om demokratins ställning i landstinget.
Som ett konsekvent svar följer socialdemokratiska landstingsledamöters utspel i medier till stöd för sitt kritiserade landstingsråd, Kent Ögren, och det förväntade nedläggningsbeslutet.
Igen tydliggörs mönstret för vilka krafter som styr.
Samordning är ordet som används i stället för nedläggning. Lurar man någon längre?
– För oss är samordningen av kirurgin i Malmfälten bara en liten del av vad som behöver göras för att långsiktigt trygga en säker, likvärdig och tillgänglig vård för alla i hela länet.
Så står äntligen svart på vitt att akutkirurgin i landets nordligaste stad bara är en liten munsbit inför den stora slakten.
Den slutgiltiga samordningen, som flertalet undertecknare tillsammans med resten av befolkningen så länge som möjligt skall förbli okunniga om, innebär två sjukhus med oförändrade resurser och tre till ”samordnade” så till den grad att en halv miljard kronor sparas per år. Med oförändrat ansvar för sina respektive befolkningar.
Den eller de ledamöter som erkänner eller, ännu värre, svär mister apanaget. Det vet landstingsrådet Monica Carlsson (V) och övriga politiker vars samveten därför blivit proportionella till arvodet.
På Sunderby sjukhus rasar personal, ännu mest vidareutbildade sjuksköterskor, som vet vad som väntar och är trötta på att förnedras av ökande ansvar med oförändrade resurser.
Samordningsplanen, beordrad av tjänstemän med politiker kelsjukt viftandes på sina svansar, leder till storm.
När vaknar journalisterna?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s