Instinkt och civilisation


Nationaldagen talade jag tillsammans med Ingvar Oldsberg och flera andra på Götaplatsen i Göteborg angående nedskärningar och förfall inom svensk sjukvård.
Här är talet:

  Instinkt och civilisation – tal 6 juni Götaplatsen
  Exempel på exempel presenteras idag över vad som sker i sjukvården. Frågan alla därför ställer sig är – Varför?
  Ett svar fås med följdfrågan – Hur kommer det sig att revolten startar i Göteborg?
  Därför att här har sjukhusslakten nått längst.
  Också därför att här i Göteborg det först blev tydligt hur skattepengar används. Hur landstingskommunal upphandling blomstrar av korruption. Hur offentliga investeringar sker till överpris i utbyte mot en skärv till dem som undertecknar kontrakten. Affärer som hittills skett utan risk, särskilt i landstingen.
  Alla tror vi att här är det värst, så här hemskt kan det inte vara på andra håll? Det kan det, men med vissa skillnader
  I borgerliga landsting förs spelet med parollen – privat är billigare och bättre. Där hycklas lite mindre.
  Socialistiska landsting håller huvuden djupare mellan axlarna men resultaten blir ändå ganska lika. I S- landsting är dessutom föraktet mot kunskap och utbildning lite större. Också därför har förfallet nått lite längre
  Metoderna som används för att tysta oss som kritiserar och påtalar felen har hittills varit något grövre i den sortens landsting. Som i Västra Götaland har använts mot professor Lars Hamberger och åtskilliga andra.
  Vi mobbas med Arbetarskyddsstyrelsens föreskrift mot kränkande särbehandling som handbok. Hjälper det inte sparkas vi med Lagen Om Anställningsskydd som vapen. Exakt det drabbade nyss sjukhusläkarföreningens ordförande, Thomas Zilling, i Varberg. I ett borgerligt landsting lustigt nog. Sparkad för att han ledde försvaret mot landstingets attacker mot sjukhuset. Eftersom man slogs bättre organiserat än på andra håll användes det grövsta av alla vapen, LAS 39§, mot ett offer som enligt lagen borde vara bäst skyddad av alla. Läkarförbundet tittade som vanligt bort.
  Ett annat slags motstånd växer från politiker som sedan decennier använts som målvakter men som idag angrips av allt argare väljare. Äntligen börjar de förstå att makten och ansvaret ytterst är deras.
  Ilja Batljan, socialdemokratiskt oppositionslandstingsråd i Stockholm, hoppades vinna makten i landstinget, t.o.m. bli partiledare, med förslaget att sparka 800 landstingstjänstemän. Istället blev han efter valet fastighetsdirektör och befriades från alla politiska uppdrag. I Västra Götaland sparkades folkpartisten Jonas Andersson som landstingsråd med lite mildare metoder.
  Själv sparkades jag från Jonas parti redan före valet.
  Därför att jag som politiker ville sätta stopp för besparingar i Norrbotten på en halv miljard kronor – en tiondel av landstingsbudgeten – som planeras genom att sjukhusen för nästan halva befolkningen, tre stycken av fem, blir närsjukhus. Pengarna ska användas till viktigare saker. Vad närsjukhus är, frånsett billiga, är hemligt. Samma sak planeras landet runt av hjärnorna på Sveriges Kommuner och landsting. I Stockholm åtta privata närsjukhus.
  Jag läste nyss, apropå den franske socialistledaren Dominique Strauss-Kahns äventyr på ett hotellrum i New York, en tidningsartikel som citerade Talmud:
  – Ingen äger sin instinkt. Civilisation är förmågan att kontrollera den.
  På samma sätt förnedras och våldtas sjukvården. Av instinkten hos landstingspolitiker och tjänstemän. Det måste bli slut.
  Vi måste kräva civilisationen tillbaka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s